Майката на Камата живее с минимална пенсия и рядко вижда големия си син

Майката на Камата живее с минимална пенсия и рядко вижда големия си син
A A+ A++ A

Пенка Стоичкова – майката на футболната икона Христо Стоичков, преживява с минимална пенсия. Тя от дълги години обитава скромната си къща в пловдивското село Ясно поле. Навремето я пенсионирали със 140 лв., а към момента сумата била набъбнала до минималния размер от 580 лева.

Пенка имала и скромна вдовишка добавка от покойния си съпруг Стоичко, който си отиде през 2014 г. от рак на панкреаса.

Последният завет на покойния ѝ мъж бил да не зарязва градинката им, по която се трудели от сутрин до пладне всеки ден.

76-годишната Пенка спазила повелята му и продължава да сее всичко – домати, пипер, цветя. Направила си дори оранжерия, за да защити зарзавата от природни стихии. Научила се и как да пръска асмата, която ѝ правела сянка в двора на къщата.

Наесен беряла самичка гроздето, залагала материал и гост носела в местната ракиджийница, за да ѝ го сварят. С домашната ракия черпела децата и гостите, които идвали да я навестят.

Пенка Стоичкова

Най-често при нея се отбивал малкият ѝ син Цанко. Въпреки че като деца с батко му Христо били неразделни, сега братската им дружба е на приливи и отливи. Двамата имат и сестра Мариана, която живее в Пловдив, но тя наскоро стана баба на близнаци и е заета с грижите покрай тях, пише в. Ретро.

С Христо и семейството му Пенка най-рядко се срещала, но се чували по телефона редовно. Поне два пъти в годината Камата ѝ уреждал почивка. Обикновено я пращал в хотели или в Павел баня, или в Хисаря, за да прави спа процедури.

Въпреки че взема скромна пенсия, майката на най-прочутия ни футболист отделя от личните си средства, за да поддържа стадиона в селото. Стоичкова е категорична, че в аматьорския футбол се полагат основите и когато е занемарен, това е една от причините да нямаме и силен национален отбор.

Майката на Камата през годините лично е ремонтирала трибуните на селския стадион, монтирала е алуминиева дограма на съблекалните, боядисала е пейките, грижела се и за тревата на терена. Тя продължава да бъде част от Управителния съвет на аматьорския отбор "Марица" (Ясно поле), който се състезава в Източната "Б" областна група на Пловдив.

"В моя клуб момчетата работят и идват за по 2-3 часа да си губят времето. Играят само за удоволствие, трябва да им се дава някаква минимална премия поне. Безплатен обяд няма никъде вече. Редно е и някакви премии да има за тези играчи. Дали ще са 10-20 лева, пак е нещо", призова леля Пенка.

#Христо Стоичков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници