Какво ще се случи след атаките на САЩ по цели в Сирия и Ирак

Какво ще се случи след атаките на САЩ по цели в Сирия и Ирак

Стоп кадър/Х

A A+ A++ A

Американската армия обяви, че е обстреляла 85 цели в Ирак и Сирия. "Нашият отговор започна днес", заяви президентът Джо Байдън, като намекна, че операцията ще продължи. Докъде ще ескалира напрежението?

След убийството на трима американски войници в Йордания близо до сирийската граница САЩ реагираха с ответни въздушни удари срещу цели в Ирак и Сирия.

Американската армия съобщи, че е обстреляла над 85 цели от въздуха, включително командни централи, офиси на тайните служби и оръжейни складове, използвани от иранската Революционна гвардия и свързаните с нея милиции. Нито една атака не е осъществена на територията на Иран, а Техеран и Вашингтон подчертаха в последните дни, че не искат директен конфликт, посочва "Ню Йорк Таймс".

По информация на американското правителство ответният удар е бил насочен срещу седем по-големи позиции - три в Ирак и четири в Сирия. В акцията са участвали множество самолети, включително стратегически бомбардировачи B-1, изпратени от САЩ, информира АРД.

Сведения за жертви и ранени

Говорителят на Националния съвет по сигурността Джон Кърби каза, че целите са били подбрани внимателно, за да няма цивилни жертви, а Вашингтон е предупредил предварително за готвената акция. Изборът е бил направен на базата на ясни, неоспорими доказателства, които свързват целите с нападенията срещу американски военни в региона. Въздушната атака е продължила 30 минути. Други подробности не бяха оповестени.

Кърби посочи, че засега не е известно дали по време на въздушните удари са загинали военни, пише АРД. Според съобщенията от сирийските власти в страната са били убити най-малко 18 члена на проиранските милиции. Тези сведения обаче не могат да бъдат проверени от независим източник. Иракските медии осъобщават за много жертви и ранени - както военни, така и цивилни граждани.

Иракската армия потвърди нападенията на САЩ в граничните зони. Това е нарушение на иракския суверенитет, заяви военен говорител. Американските удари представляват заплаха, "тъй като ще доведат до необозрими последици за Ирак и региона. Тези последици ще бъдат ужасяващи за сигурността и стабилността", предупреди иракската армия.

Байдън: "Нашият отговор започна днес"

Непосредствено след ударите американският президент Джо Байдън заговори и за следващите военни действия в Близкия изток. "Нашият отговор започна днес. Той ще продължи когато и където ние решим", посочи той.

"Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток или някъде другаде по света", подчерта Байдън. "Но всички онези, които искат да ни нанесат щети, трябва да знаят следното: ако навредите на някой американец, ние ще реагираме."

В неделя при нападение с дронове в Йордания близо до сирийската граница бяха убити трима американски войници, още около 40 бяха ранени. Американският президент Байдън обвини за атаката "радикалните, поддържани от Иран военни групировки" и заплаши с отмъщение.

В сряда американското правителство отправи и официално обвинение за атаката - към групировка с името "Ислямска съпротива в Ирак", която вече бе поела отговорността за нападението. Тази групировка събира няколко проиранските милиции в Ирак, които работят съвместно след терористичните действия на Хамас срещу Израел. Иран отхвърля всякакво участие, пише "Дойче веле".

Байдън е под вътрешнополитически натиск

В петък Байдън посрещна тленните останки на убитите американските войници във военновъздушна база в щата Делауер.

Действията, предприети срещу милициите, са от изключително значение за него. От една страна, той иска да избегне включването на САЩ в регионална война в Близкия изток. От друга страна, президентът иска да покаже сила и да сложи край на нападенията срещу американски военни. Байдън е под натиск и на родна земя - някои републиканци настояват за по-агресивни и решителни ответни удари след нападенията срещу американски части.

По данни на Пентагона през последните четири месеца подкрепяни от Иран милиции са извършили над 150 нападения срещу американски бази в Ирак и Сирия.


#САЩ. #Сирия #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници