НАП поиска несъстоятелност на 76 фирми, дължащи 371 млн. лв.

НАП поиска несъстоятелност на 76 фирми, дължащи 371 млн. лв.
По данни на приходната агенция 82 на сто от длъжниците са регистрирани в София. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

Общо 76 дружества, натрупали задължения за повече от 371 млн. лв., да бъдат обявени в несъстоятелност е поискала от съда столичната Национална агенция за приходите (НАП).

По данни на приходната агенция 82 на сто от длъжниците са регистрирани в София. С най-голяма задлъжнялост е столична фирма, от която държавата търси 32 млн. лева, предаде Би Ти Ви.

Спрямо тези дружества са приложени всички законови мерки – възбрани и запори на движими и недвижими вещи и банкови сметки, дерегистрация и въпреки това дълговете не могат да бъдат събрани.

Повечето са търговци, които нямат активи, годни да обезпечат вземанията.

Законодателят е предвидил възможност в случаите, когато задължените лица са неплатежоспособни или свръхзадлъжнели, НАП да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност.

Тази мярка се прилага все по-често от публичните изпълнители на столичната НАП.

От агенцията отбелязаха, че въпреки запазващия се брой на исканията за несъстоятелност размерът на задълженията е нараснал значително в сравнение с миналата година.

За цялата 2011 г. до съда са подадени 79 искания, но за сумата от 123 млн. лева.

Управителите и собствениците на дружествата, обявени в несъстоятелност, не могат да бъдат учредители на нови акционерни дружества, както и еднолични търговци.

Според закона търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 5000 лева.

НАП препоръчва при затруднени плащания длъжниците да търсят контакт с приходната администрация.

Законът дава възможност след представяне на обезпечение дългът да се погасява на части и да не спират плащанията по работни заплати, доставки и други.

#Националната агенция за приходите #НАП #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници