Идат пролетни температури, или "болно време": Живакът удря над 20 градуса!

Идат пролетни температури, или "болно време":  Живакът удря над 20 градуса!

Pixabay

A A+ A++ A

Определено, през следващите 96 часа, ще сме свидетели на "болно време". Тези дни температурите в България ще се повишат до 20-22 градуса по Целзий, а някои модели дори прогнозират стойности до 24-25 градуса по Целзий и то в сърцето на зимата. Такава прогноза направиха синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

Температурна аномалия

Миналата седмица в Испания, отбелязаха нов национален температурен рекорд, като в района на Гаварда във Валенсия в четвъртък (25-януари), беше регистрирана максимална температурна стойност от 30,7°C, стойност, която е най-високата температура, регистрирана някога в Испания и в цяла Европа за месец януари и то на фона на студеното време на Балканите, а сега сме свидетели на топло и пролетно време.

Дори на фона на очакваното полярно затопляне, зимата така и не показа своят чар. Родените преди 2000 година си спомнят за по-тежките зими, и дори през 2012 и 2017 година, имахме класически зимни обстановки, породени от стратосферното затопляне. Бяхме свидетели на почти замръзналият Дунав и т.н.

Повечето детерминистични модели сякаш "местят" зимата ден след ден, напред във времето. С други думи, ако GFS прогнозираше зима на 11-12 февруари, то сега прогнозира подобна обстановка на 16-18 февруари.

Според глобалните модели - ECMWF и GFS все пак прогнозират включване на полярно нахлуване и дори блокиращи обстановки, но реално вероятността зимата да се завърне след 15-17 февруари - намалява, защото реално Слънцето става все по-силно и се доближаваме повече до пролетното равноденствие.

Ще имаме ли зима до края на сезона?

Отговорът на този въпрос е "ДА!" Ще имаме зима", но няма да е това, което очакваме всички. Ще сме свидетели на валежи от сняг, но до блокиращи обстановки и валежи от сняг от 30-40см - едва ли...

Очакваното захлаждане ще понижи температурите, но няма да са под нормата за месеца. Температурите на изолирани места ще се понижат до минус 10-15 градуса по Целзий, но за няколко дена и то предимно над планинските райони.

Разрушаване на полярният вихър

Очакваното застудяване към края на месеца

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници