Двама от Центъра за градска мобилност обраха пешкира за скандала с „Карат-С"

Двама от Центъра за градска мобилност обраха пешкира за скандала с „Карат-С"
Автобусите на „Карат-С", които обслужват 16 от градските линии. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Зам.-изпълнителиният директор  на Центъра за градска мобилност Николай Костов и ръководителят на направление „Икономическо и АСТП" Методи Аврамов  бяха освободени заради обърканите лихви с автобусната фирма „Карат-С", съобщиха от дружеството.

Става въпрос за „техническата грешка" при пресмятането на лихвата за частния оператор на линии в градския транспорт „Карат-С" за 16 автобусни линии. Лихвата е била сметната от Центъра за градска мобилност и е била подписана от тогавашния директор Николай Костов още през юли.

На заседание във вторник Съветът на директорите единодушно реши да приема предложението на изпълнителния директор на дружеството Симеон Арнаудов за освобождаване на Костов, както и оставката на Методиев, който е подал заявление за освобождаване на заеманата от него длъжност още на 13 ноември.

Съветът беше запознат с резултатите от проверката на реда и организацията и начина на изчисляване на задълженията към транспортните оператори за периода от 1 януари – 30 юни 2012 г.

Пред членовете на Съвета беше представен и докладът на одитния комитет към дружеството във връзка с начислените лихви по задължения към „Карат-С" АД.

На Аранудов беше възложено образуването на дисциплинарно производство срещу ръководителя на отдел „Икономически разчети и контрол" във връзка с резултатите от направената проверка от Столичната община.

Преди около две седмици кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че зам.-кметовете Любомир Христов и Дончо Барбалов ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение за скандалния случай с договора с фирмата „Карат-С".

Градоначалникът обаче поиска оставките на зам.-директора на Центъра за градска мобилност Николай Костов и директора на дирекцията, правила изчисленията за лихвите - Методи Аврамов.

Докладът, според който, за да се разтрогне договорът трябва да бъдат изплатени над 9 млн. лева за возене на пътници и лихва от 3.2 млн. лева, е бил подписан от двамата зам.-кметове Дончо Барбалов (с ресор финанси) и Любомир Христов (с ресор транспорт) и по този начин софиянци щяха да бъдат ощетени с 2.6 млн. лева заради грешно сметнатата лихва.

Реалната лихва е изчислена при проверката на вътрешната структура на общината и е 632 хил. лева за периода 1 януари - 30 юни 2012 г.

„Няма никаква грешка. Всичко е организирано да бъдат платени едни пари, които не следва да бъдат платени. Това е опит за престъпление, опит за присвояване на общински пари", каза тогава общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов .

„Всичко е организирано и от поведението на управляващите в общината е ясно откъде идва поръчката. Тя идва извън общината. Идва от тези, които навремето са сключвали договорите с „Карат-С", когато кмет беше Бойко Борисов. Така че всичко е ясно и опитът да бъде прехвърлена отговорността надолу към някакви чиновници цели да замаже скандала", категоричен беше Атанасов.

#лихви #Методи Аврамов #Николай Костов #Център за градска мобилност #автобуси #„Карат-С" #кмет на София #проверка #Йорданка Фандъкова #Симеон Арнаудов #Любомир Христов #Дончо Барбалов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници