Армен Назарян и Валентин Райчев поемат националните отбори по борба

Армен Назарян и Валентин Райчев поемат националните отбори по борба
Фактът, че България за първи път при участие на олимпиада остава без медал при мъжете и в двата стила обаче налага промените, които Управителният съвет на Българската федерация по борба предприе. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Двукратният олимпийски шампион Армен Назарян е новият старши треньор на националния отбор по класическа борба, а златният медалист от Москва 1980 г. Валентин Райчев поема отбора по свободна борба.

Това реши във вторник Управителният съвет на Българска федерация борба, като дискусии със специалисти на различни нива в най-успешния спорт на страната продължиха близо два месеца.

Решенията за пълна промяна на треньорските екипи е продиктувана от отчетеното от управата слабо представяне на летните Олимпийски игри Лондон 2012 г.

Двама олимпийски шампиони ще застанат начело на националите в класическата и в свободната борба. Постът старши треньор при класиците се поверява на двукратния олимпийски, трикратен световен и шест пъти европейски шампион Армен Назарян.

В неговия щаб влизат световният първенец Янко Шопов и Милчо Радуловски, работил успешно с националите на Венецуела.

В свободния стил кормилото на отбора поема олимпийският шампион от Москва 1980 Валентин Райчев. Негов асистент в щаба ще бъде европейският първенец Георги Янчев.

Все още се обсъждат кандидатурите за трети треньор в щаба, като новото ръководство на отбора ще вземе решение по въпроса до края на годината.

При жените поста старши треньор се поема от сребърния олимпийски медалист и двукратен световен шампион Серафим Бързаков. Негов асистент в щаба ще е Филип Манолов, баща на медалистките от европейски първенства Дженан Манолова и Елис Манолова.

Наставниците на националните отбори за юноши придобиват статут и на помощник-треньори в щабовете на мъжете с оглед на планираните съвместни лагери в определени периоди от подготовката.

Управителният съвет очаква решението на двукратната сребърна медалистка от Олимпиади и петкратна световна и европейска шампионка Станка Златева за нейната бъдеща кариера.

Спортист №1 на България ще има право да избира дали да е само състезател, играещ помощник-треньор или само треньор в щаба на националния отбор.

Управителният съвет изказва благодарност за 14-годишната всеотдайна работа като старши-треньор на класиците на Братан Ценов, както и на Симеон Щерев, който осем години работи в националния отбор по свободна борба.

Фактът, че България за първи път при участие на олимпиада остава без медал при мъжете и в двата стила обаче налага промените, които Управителният съвет на Българската федерация по борба предприе, съобщават от федерацията.

#Армен Назарян #Валентин Райчев #борба #Българска федерация по борба #Станка Златева #Симеон Щерев #треньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници