Окончателно: Репресираните могат да си купят до 3 г. стаж

Окончателно: Репресираните могат да си купят до 3 г. стаж

24 часа

A A+ A++ A

Репресираните ще могат да откупуват до 3 години осигурителен стаж, който ще им се признава за пенсиониране по особения случай. Това прие управляващото мнозинство, след като днес в дневния ред на парламента извънредно влезе промяна в Кодекса за социално осигуряване, текстът в която е подписан от Делян Пеевски, Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Деница Сачева и депутати от ДПС.

Законопроектът мина през парламентарната зала за по-малко от час и на първо, и на второ четене. Първият вот на текста мина със 119 гласа "за", 18 "против" (БСП и единствените двама, гласували от "Възраждане") и 8 въздържали се (ИТН и един от ПП-ДБ). Прегласуването бе сходно, а за второ четене измененията минаха с гласовете на 115 депутати, 16 "против" и двама, които се въздържаха.

Както "24 часа" вече писа, промяната е разписана в чл. 68, ал. 3 и за хората без достатъчно осигурителен стаж. По този член човек може да се пенсионира само с 15 г. действителен осигурителен стаж, но когато навърши 67 г. За него обаче се изисква действителен стаж, а не осигурителен. Затова и пенсиониращите се по този член не могат като останалите да си купуват до 5 г. недостигащ стаж.

Новите изменения засягат репресирани хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което навършилите 16 години не са работили, защото са били интернирани.

Бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков алармира, че отново се създава несправедливост. "Давайки възможност определени групи лица да си купуват действителен стаж, противоречи на принципите на осигурителните правила и на равнопоставеността", ядоса се той.

Цвета Рангелова от "Възраждане" пък предупреди, че се прави специален закон само за около 150-200 човека. "Това ако не е лобизъм, здраве му кажи. Твърдите в мотивите, че репресирани могат да си купят недостигащ осигурителен стаж, тъй като след затвора намирането на работа било затруднено. Мотивите ви са имагинерни и общи. Излезте и кажете, колко точно са тези хора, на каква възраст са. От 1989 г. досега, това са вече 35 години. По каква причина за този период те не са успели да се реализират на пазара на труда ?", попита тя (не)коалицията.

Цветан Предов от ИТН също поиска да знае кои са тези 150-200 човека, към които са насочени текстовете. И посочи, че зам.-министър е предупредил, че се създава прецедент. "Искам да чуя вашата обосновката за този законопроект. Жалко е да има репресия, независимо каква е, но не е добре тази репресия да не се използва за политически цели", отбеляза той.

От името на вносителите Севим Али обясни, че искали да помогнат на "малка група лица, борили се за демокрацията в България, попаднали под ударите на репресивния апарат и на тоталитарната държава". Според неговите сметки, ако 200 репресирани души се пенсионират по новия ред тази година, това ще струва не повече от 1 млн. лв. за бюджета на ДОО. "Само за сравнение, за тази година Фонд "Пенсии" е над 21 милиарда лева. Ние сме закъснели с цели 40 г. да има промени в КСО да компенсираме български граждани, които са си дали живота за демокрацията в България", настоя той.

#стаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници