Асен Василев: Влизането в еврозоната ще значи, че си връщаме контрола върху нашата валута

Асен Василев: Влизането в еврозоната ще значи, че си връщаме контрола върху нашата валута
A A+ A++ A

,,Присъединяването на България към еврозоната е закъсняло. Левът още от 1997 година е вързан за германската марка, а от 2007 година - с еврото. Това означава, че Европейската централна банка от години определя индиректно българската парична политика. ''

Това заяви министърът на финансите Асен Василев.

"Но ние не присъстваме, когато се взимат решенията. От тази гледна точка с присъединяването на България към еврозоната ще си възвърнем в определена степен контрола върху нашата валута", обяснява Василев.

Той обаче допълва, че основният мотив е друг – чрез въвеждането на еврото българската икономика ще пести много средства, тъй като 60 процента от търговията на страната е с други европейски държави, а заради различните валути разходите за извършването на транзакциите са високи. Според изчисленията на Василев става дума за 1 милиард евро или един процент от българския БВП.

Василев изразява оптимизма си, че от първи януари 2025 година България ще е в Еврозоната и изтъква аргументи като този, че задлъжнялостта на страната от 22% е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60 на сто. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от три процента дефицит. Пред "Тагесшпигел" Василев казва, че 2023 година е приключена с дефицит от 2,2 процента.

Все пак проблем има, не крие финансовият министър, и посочва твърде високата инфлация от пет процента. Но и в това отношение той проявява оптимизъм. Прогнозата на министъра е, че през юни или най-късно през септември инфлацията ще слезе до изискваното ниво.

Министър Василев заявява пред "Тагесшпигел", че не вижда никакви причини да се отлага повече присъединяването на България към Еврозоната – банките са готови и в технологичен план, а новите евромонети са в процес на изработване. Допитванията сочат, че повечето българи подкрепят присъединяването на България към еврозоната, казва още Асен Василев. А поддръжката от страна на икономиката е още по-голяма, пише DW.

Василев коментира и темата за слабостите на еврото: Решаващо за бъдещето на еврото ще е дали всички заедно ще успеем да повишим конкурентоспособността на европейската икономика като цяло. Трябва да се сложи ред в Европа в енергиен план – защото не може в Европа енергийните разходи да са трайно по-високи от тези в САЩ или в Китай. Това е сериозен проблем, който се отразява и на съвместната валута.

#Асен Василев #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници