Имен ден: Необикновени имена черпят, отбелязваме най-драматичната история в Православието

Имен ден: Необикновени имена черпят, отбелязваме най-драматичната история в Православието
A A+ A++ A

На 9 февруари почитаме паметта на Св. мъченик Никифор. Никифор е древногръцко име, което означава победител.

Свещеникът Саприкий и християнинът Никифор, които живеели в гр. Антиохия. Те били приятели, но враждата ги разделила и те станали врагове.

В далечното минало в Антиохия се зародило приятелство между един свещеник, който се казвал Саприкий и един вярващ християнин Никифор.
Двамата мъже се скарали и се намразили.

След като започнало поредното преследване на християните, свещеникът Саприкий бил заловен. Той бил подложен на жестоки мъчения, които успял да преодолее, благодарение на своята вяра.

Накрая осъдили на смърт свещеника Саприкий. Когато войниците го повели до мястото на екзекуцията, сред тълпата бил и неговият бивш приятел Никифор, който пристъпил до осъдения свещеник и поискал да си простят.

Саприкий се издразнил и тръгнал напред.

Никифор продължил да го следва и все повтарял, че иска да получи прошка, понеже той съгрешил пред своя приятел Саприкий. Свещеникът продължал да бъде непреклонен.

Благодарение на Божията подкрепа Саприкий успял да издържи на всички мъчения. Останал без тази подкрепа, защото проявил коравосърдечие към своя близък някога приятел, страхът се загнездил в сърцето на свещеника.

Той се държал мъжки и с достойнство до момента, в който палачът вдигнал секирата, за да отсече неговата глава.

Тогава свещеникът се изплашил от смъртта и казал, че ще принесе жертва на идолите, както заповядали владетелите Валериан и Галиен.

Свидетел на това действие станал Никифор. Никифор започнал да увещава своя бивш приятел да не се страхува и да остане верен на Христос до края.
След като Никифор осъзнал, че Саприкий няма да се разкае и няма да умре за своята вяра, заявил на палача, че е християнин и е готов да бъде наказан със смърт.

Палачът изтичал при градоначалника и казал, че осъденият на смърт бил готов да се поклони на идолите, а друг искал да бъде наказан със смърт.
Градоначалникът позволил и вместо Саприкий, Никифор бил екзекутиран, като по този начин се превърнал в мъченик.

Паметта на Свети Никифор почитаме на 9 февруари.

Точно заради това днес имен ден празнуват всички, които носят името Никифор, Форьо, Фори и Никифора.

#имен ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти