Петър Янков: Идва сняг, температурите падат драстично

Петър Янков: Идва сняг, температурите падат драстично

canva

A A+ A++ A

За сняг и падане на температурите предупреди синоптикът Петър Янков. Според експерта след краткотрайното затопляне, на което се радваме тази седмица, следват чести валежи и захлаждане.

"Времето през февруари е винаги динамично. До края на седмицата ще се радваме на слънчеви лъчи, а в късния следобед на неделя ще започнат превалявания от дъжд в югозападните райони. Виновник за това е средиземноморски циклон, който ще премине през страната. Валежите от дъжд ще продължат в понеделник и вторник. Слабо ще се понижат температурите, като ще се движат между 10 и 15 градуса по време на валежите", сподели Янков, цитиран от България Днес.

Според метеоролога на Деня на влюбените - 14 февруари, ще има чувствително застудяване, а времето ще е подходящо за ски.

"На 14-и облачността ще бъде значителна, вятърът няма да бъде силен, но започва понижение на температурите и пренос на студен въздух от север. Снегът ще ни изненада вечерта, като на следващия ден ще натрупа до 10-12 сантиметра в планините. Условията ще са подходящи за ски, но има опасност от лавини и трябва да се спазват обозначенията и да не се кара по опасните участъци", коментира Янков.

Синоптикът прогнозира, че валежите свършват на 18 февруари в неделя, след което започва чувствително затопляне до 26 февруари. В ниските места ще има мъгли, а по планините ще е слънчево.

"В народната метеорология има едно поверие - има ли името на месеца "р", той е динамичен с резки застудявания и затопляния. Това е месец, който крие изненади", заяви Янков.

Притеснително захлаждане и валежи от мокър сняг ни грозят от 27-и до 29-и.

"Много неприятна ситуация се задава и дано прогнозата не се сбъдне, че ни очаква студен край на месеца с много ниски температури, което ще доведе до проблеми в селското стопанство и по-специално по овошките", каза синоптикът.

#зима сняг #първи сняг #слаб сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници