Полицаите вече ще носят персонални видеокамери, за да не си позволяват насилие

Полицаите вече ще носят персонални видеокамери,  за да не си позволяват насилие
A A+ A++ A

Полицаите вече ще носят персонални видеокамери, а заснетите от тях видео и аудиозаписи ще се използват като доказателства.

Това гласят промени в Закона за МВР, внесени в петък от депутати от ПП-ДБ.

Промените се правят с оглед зачестилите случаи на обвинения в полицейско насилие, превишаване на полицейските правомощия и злоупотреба с власт, пишат вносителите, начело с Ивайло Мирчев. Но допълват, че бодикамерите ще повишат сигурността и на служителите, и на гражданите.

Промените се внасят малко след поредните обвинения за полицейско насилие на протеста срещу БФС миналия ноември, след който имаше и наказани служители на МВР.

"Тези обвинения и липсата на убедителни доказателства за съпричастието на полицейските служители при извършване на неправомерни действия или тяхното оневиняване пораждат в обществото усещане за безнаказаност, полицейски произвол и затвърждават впечатлението, че силовите методи и заплашителното поведение на полицаите е техен стил и метод на работа", аргументират се вносителите.

Депутатите от ПП-ДБ напомнят, че освен протеста срещу БФС, в последните месеци са се концентрирали няколко случая, за които се твърди, че е имало полицейско насилие - починал мъж в Стара Загора, задържан друг в София, както и много други примери от цялата страна. Затова регламентирането на носене на бодикамери от служителите на реда щяло да регулира отношенията между тях и гражданите и ще има двустранно дисциплиниращ ефект.

А записите от камерите ще могат да служат като ценно доказателство при наказателни дела. Заснетите кадри ще осигуряват обективен запис на събитията, който може да се използва за проверка на показания, за установяване на фактологията и за гарантиране точността на всеки доклад.

Постига се повишаване на общественото доверие в органите на МВР, като същевременно се предоставя защита на полицейските органи от необосновани обвинения, както и на гражданите при нарушаване на техните права, пишат вносителите на промените.

Колите на НСО и останалите моторни превозни средства със специален режим също ще бъдат оборудвани с мобилно видеонаблюдение. Ако това не се случи, глобата е до 3000 лева.

С видеонаблюдението ще се повиши контрола върху тях и ще се гарантира спазването на правилата за движение, убедени са депутатите от ПП-ДБ.

#полицейско насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници