Президентът: Или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата (ВИДЕО)

Президентът: Или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата (ВИДЕО)

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Необходима е непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости". Това заяви президентът Румен Радев от Банско.

"Това е тест не само за съдебната власт, а и за правителството, и за Народното събрание. Имат шанс да изкарат България на нов път. Ако не успеят, това означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията", заяви още той.

Повод за коментара му се оказа случая с Мартин Божанов Нотариуса, който бе разстрелян пред дома си преди дни, а покрай инцидента излязоха скандални информации за потенциални обвързаности в съдебната система.

"Това е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава. Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофираха в реалността, в която Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт, единствено с политическа протекция", смята Радев.

"Нашето общество така и не разбра кой е кадрувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета. Затова продължи и варварското разграбване, и превземане на държавата именно в комфорта на безнаказаността. Ще настоявам този случай да бъде разнищен докрай", категоричен бе държавният глава.

На въпрос за предстоящата управленска ротация президентът увери, че ще спази конституционните си задължения - ще проведе консултации с партиите и ще връчи мандат на първата политическа сила, която е ГЕРБ.

"Много е важно партиите да отчитат, че устойчивост в политиката може да се гради само, ако почива на ясни принципи и ценности. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани", предупреди обаче той.

А на въпрос трябва ли вицепремиерският пост и този на външен министър да се съвместяват, той каза:

"Не искам да се меся в работата на правителството, това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори. Това, което остава като впечатление в българските граждани от тези дрязги по този въпрос е, че няма голямо значение кои са пешките на властовата дъска в ролята на министри".

Държавният глава днес е сред специалните гости на втория ден от състезанията на Световната купа по ски в Банско.

По-рано Радев се срещна с кмета на Банско Стойчо Баненски и изрази своята съпричастност с проблемите и визията за развитието на общината.

"Безспорно е, че с всеки следващ сезон Банско утвърждава позицията си на световен център на спорта и целогодишна туристическа дестинация", заяви той. Държавният глава подчерта важността на провеждането в България на световни състезания от най-висок клас, с които името на държавата ни се нарежда в световния елит.

Радев поздрави българската федерация по ски със нейната 100-годишнина, отбеляза и прекрасното спускане на Алберт Попов като му пожела нови успехи.


# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници