С тежка техника и бали слама: Земеделци затвориха главния път Русе - Велико Търново

С тежка техника и бали слама: Земеделци затвориха главния път Русе - Велико Търново

БТА

A A+ A++ A

С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния път Русе - Велико Търново край село Поликраище в понеделник. Протестиращите изляха цистерни с мляко.

(*Във видеото горе вижте изявлението на министъра на земеделието Кирил Вътев във връзка със споразумението между правителството и част от земеделците, които протестираха през последната седмица)

Пътят беше затворен в 10:00 часа и според организаторите на протеста ще остане блокиран до 14:00 часа.

"Ние не знаем какво споразумение ще се подписва днес с част от земеделските организации, научаваме за това от новините", каза Цанко Цанев, представител на Българската агрохранителна камара, на Асоциацията на земеделските производители в България и на Говедовъдния съюз.

Кирил Вътев и земеделците оформиха окончателно споразумението

По думите му представителите на камарата са били изгонени от преговорите в Министерството на земеделието в края на миналата седмица, затова протестите им продължават.

Той посочи, че в камарата членуват 80% от производителите на мляко, 40% от производителите на зърно, 100% от производителите на ориз и на рози, 90 на сто от овощарите и зеленчукопроизводителите, както и пчелари.

Цанев каза, че протестите ще продължат, защото "няма промяна по условията на зелената сделка, не са разпределени пропорционално парите за обработваемите площи, които са между 400-500 милиона декара, както и по намаляването на административните тежести в земеделието, част от основните искания на протестиращите".

"Противопоставят се браншовете и тези действия се извършват с участието на министъра на земеделието, като се гонят представители на различни организации от работните групи", заяви Цанев.

Той посочи, че дори да се подпише споразумение днес, то ще бъде между трима-четирима души, но ще липсват представители на близо 30 асоциации, за които се твърди, че са нелегитимни.

"Не може да се твърди, че това са нелигитимни асоциации, при условие, че те съществуват от близо 20 години", каза той.

Въпреки споразумението: Фермери блокираха граничния пункт „Илинден – Ексохи“

Представителите на асоциации продължават да настояват за оставката на министъра на земеделието.

"Нашите искания са толкова политически, колкото и на тези, които искат министър Вътев да запази поста си", подчерта Цанев.

"Земеделието е отрасъл, изцяло зависим от природата и климата, а същевременно държавата ни поставя условия, които са безумни", посочи Марин Богомилов, председател на Земеделска кооперация в село Поликраище.

"Ние сме под постоянно наблюдение и под постоянен стрес дали не сме сбъркали при попълването на документацията, а в крайна сметка не знаем, при условие че изпълняваме всички европейски изисквания, какъв ще бъде резултатът. При нас особеното е, че ден година храни, ако не свършим даденото технологично мероприятие в определен момент, в следващия ще бъде късно. Европейските директиви са едно, климатът и условията на полето – друго", допълни той.

"Настояваме да ни оставят да си вършим работата, а не да ни затискат с изисквания, които утежняват и без друго тежката работа на полето", каза Богомилов. Той посочи, че през 2023 година стопаните са работили на загуба заради ниските изкупни цени на зърното, за сметка на високата себестойност на продукцията заради увеличението на цените на торовете, препаратите, горивата и минималната работна заплата.

Организаторите на протеста уточниха, че във вторник тяхното недоволство ще се пренесе в София с тежка земеделска техника.

Движението в района на Поликраище се осъществява по обходни маршрути.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници