РЗИ: Премина ли пикът на грипа и острите респираторни заболявания в Софийска област

РЗИ: Премина ли пикът на грипа и острите респираторни заболявания в Софийска област

canva

A A+ A++ A

Пикът на заболеваемостта от грип и остри респиратори заболявания в Софийска област вече е преминал и не се очаква влошаване на епидемичната обстановка. Това каза д-р Розалина Чобанова, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - София област, на среща с областния управител на Софийска област Юлиян Леков.

Епидемичната обстановка в региона показва благоприятна динамика на развитие, а сериозен принос за бързото ѝ повлияване имат своевременно въведените мерки от областните здравни власти и оперативния щаб към Управата, смята д-р Чобанова.

Според Юлиян Леков заради преминаването на грипната вълна се налага ново свикване на оперативния щаб.

Д-р Чобанова смята, че не следва да бъдат удължавани временните противоепидемични мерки, отнасящи се до работата на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, както и за училищата на територията на Софийска област.

Информацията от Регионалното управление на образованието също е за благоприятно развитие на случаите с грип и остри респиратори заболявания, които сериозно намаляват от 19% до 11,5 %, посочват от областната управа.

В Софийска област като цяло няма възрастови групи с грипна заболеваемост над критичната. Д-р Чобанова смята, че използването на лични предпазни средства за лечебните заведения и провеждането на филтър за детските градини са част от мерките, които следва да се провеждат непрекъснато.

От днес се отменят извънредните противоепидемични мерки за грип и остри респираторни заболявания в София област.

#грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници