Изписаха първия за годината пациент с трансплантирано сърце

Изписаха първия за годината пациент с трансплантирано сърце

canva

A A+ A++ A

Лекарите от УМБАЛ „Св. Екатерина” изписаха първия за годината сърдечно трансплантиран пациент. Той е в добро общо състояние, възстановен физически и напълно готов да възобнови обществения си живот, съобщават от болницата.

Трансплантацията е извършена на 2 януари 2024 година от екипа на проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Екатерина”, след като пациентът е живял 6 месеца с изкуствено сърце.

Трансплантацията след изкуствено сърце е значително по-сложна операция в сравнение с пациент, който не е бил сърдечно опериран преди това.

Наложило се е пациентът да остане месец в болница, тъй като са се появили признаци на отхвърляне на сърцето. Направени са серия от биопсии, промяна в терапията, за да може пациентът да бъде стабилизран. Грижите затова са били поверени на доц. Филип Абединов и реанимационния екип на болницата.

За щастливата развръзка заслуга има и Клиниката по патоанатомия, която с бързите и точни резултати от хистологичните изследвания, в резултат на биопсии, насочили лекуващите лекари към правилното доуточняване на терапията.

Пациентът благодари на екипа на болницата при изписването си.

#сърце

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници