С кого е по-склонен да работи Путин - с Байдън или с Тръмп

С кого е по-склонен да работи Путин - с Байдън или с Тръмп
A A+ A++ A

Владимир Путин похвали Джо Байдън като по-надеждна алтернатива за Русия от Доналд Тръмп, правейки първия си публичен коментар за предстоящите президентски избори в САЩ, отбелязва "Блумбърг нюз" по повод даденото от президента на Русия интервю пред руската телевизия "Россия 1" и водещия Павел Зарубин.

"Той е по-опитен човек, той е предвидим, той е политик от старата школа", каза руският президент за Байдън в интервюто, когато бе запитан кой от двамата водещи кандидати би бил по-добър за Русия според разпространен от Кремъл откъс от интервюто, цитиран от "Блумбърг нюз".

Изказването му, изтъкващо политическото дълголетие и традиционалисткия подход на Байдън, бе равносилна на съмнителна похвала за президента на САЩ, който се бори с ширещите се у дома представи, че е твърде стар, за да се стреми към втори мандат. След като Байдън осъди Тръмп за "позорните" закани да позволи на Русия да нахлуе в някои съюзнически страни от НАТО, той също така подложи на съмнение и твърденията, че сега действащият президент е единственият достатъчно твърд лидер, за да се противопостави на Путин, отбелязва "Блумбърг нюз".

Путин заяви в интервю за руската държавна телевизия в своята страна, че би предпочел 81-годишният Джо Байдън да бъде в Белия дом, отколкото 77-годишния Доналд Тръмп, защото първият бил политик от "старата школа", посочва в. "Ю Ес Ей тудей". Той каза, че е по-опитен. Той е по-предсказуем. Не смята, че възрастта или остротата на ума му са проблем, коментира американският вестник първото публично изявление на Путин за изборите в САЩ.

Но руският лидер често прави ненадеждни и противоречиви изявления, които прикриват и изопачават позициите и намеренията му, за да всее хаос, отбелязва в. "Ю Ес Ей тудей", като допълва, че все пак забележките на Путин идват на фона на нарастващото напрежение между демократите и републиканците за усилията на администрацията на Байдън да изпрати повече военна помощ на Украйна, докато руската инвазия наближава две години.

Байдън отдавна е яростен критик на Путин, а руският лидер изглежда се отнася към Байдън предпазливо от няколко десетилетия, в които двамата влизаха в контакт помежду си при поредните администрации на САЩ, припомня вестникът.

Още преди непровокираното нахлуване на Русия в Украйна Байдън нарече Путин бездушен "убиец" - препратка към множеството опоненти на Путин, които са загубили живота си при съмнителни обстоятелства, включително при отравяния. Байдън нарече Путин и "военнопрестъпник" заради действията на страната му в Украйна.

Путин неведнъж е атакувал подкрепата на Байдън за Украйна и е пренебрегвал неговата администрация в по-общ план заради обвиненията към Москва, че стои зад кибератаки, насочени срещу САЩ и техните съюзници, заради репресиите срещу участници в продемократични протести, както и заради твърденията, че Русия представлява заплаха за НАТО, отбелязва в коментара си в. "Ю Ес Ей тудей".

Британският в. "Индипендънт" се спира на казаното в интервюто пред руската телевизия от Путин, че ще работи с всеки лидер на САЩ, който бъде избран, но недвусмислено отбеляза, че би предпочел победата на Байдън.

Путин добави, че не е съгласен с твърденията, че Байдън страда от когнитивни затруднения и проблеми с паметта, като заяви, че не е видял никакви признаци за проблеми по време на срещата им на четири очи през 2021 г., отбелязва британският вестник.

Интервюто на Тъкър Карлсън с руския президент Владимир Путин миналата седмица бе толкова меко, че дори Путин го сметна за разочарование, посочва в. "Индипендънт".

"Честно казано, мислех си, че той ще се държи агресивно и ще задава така наречените остри въпроси", заяви Путин пред руската телевизия и журналиста Павел Зарубин, цитиран от Ройтерс. "Аз не просто бях подготвен за това, а го исках, защото то щеше да ми даде възможност да отговоря по същия начин", добави руският президент.

Карлсън, който бе уволнен от телевизия "Фокс нюз" миналата година, на моменти почти не говореше по време на двучасовото интервю с Путин, докато руският лидер водеше дълги монолози. Когато Карлсън успяваше да каже нещо, Путин често го отхвърляше и продължаваше с лекцията си, коментира в. "Индипендънт".

Путин също отбеляза това, допълва вестникът.

"Той се опита да ме прекъсне няколко пъти, но все пак, изненадващо за западен журналист, се оказа търпелив и изслуша дългите ми диалози, особено тези, свързани с историята", каза Путин според стенограмата, качена на уебсайта на Кремъл.

Това изглежда е било голямо разочарование за руския лидер, коментира в. "Индипендънт".

Карлсън, който неотдавна призна, че е лъгал в шоуто си, често е хвалил Путин и е атакувал подкрепата на САЩ за Украйна, в която Русия нахлу преди близо две години, отбелязва британският вестник.

Миналата година, когато все още бе в телевизия "Фокс нюз", Карлсън често повтаряше руските тези. Той бе цитиран с одобрение от руската държавна телевизия, която изглежда дори му предложи работа, заключава в анализа си в. "Индипендънт".

Британският вестник отбелязва, че след интервюто миналата седмица Карлсън е продължил "любовната си афера" с Кремъл, като е похвалил Москва, че е "много по-хубава" от всеки американски град.

В коментар на същата тема друг британски вестник, "Гардиън", посочва, че предпазливата подкрепа на Русия за сегашния президент на САЩ, който от години е яростен критик на режима на Путин, вероятно е опит на руския лидер да всее хаос във вече поляризираните избори в САЩ. Предвид статута на руския президент на отхвърлен от Запада, тази предпазлива подкрепа от страна на Путин едва ли ще бъде посрещната с радост от лагера на Байдън, отбелязва вестникът.

Коментирайки казаното в интервюто пред руската телевизия от Путин по време на митинг в щата Южна Каролина, Тръмп заяви, че Путин му е направил "всъщност голям комплимент".

"Той току-що каза, че би предпочел да има Джо Байдън за президент, отколкото Тръмп", каза бившият американски президент, цитиран от в. "Гардиън".

В коментар, озаглавен "Защо подкрепата на Путин за Байдън за президентския пост в САЩ не е това, което изглежда", Би Би Си отбелязва на уебсайта си, че на въпроса на водещия на руската телевизия Павел Зарубин "За нас кой е по-добър - Байдън или Тръмп?", Путин е отговорил светкавично "Байдън".

Ако бяхте на мястото на Владимир Путин, кого щяхте да подкрепяте, пита британската медия, отбелязвайки, че ако руският президент е прикрит фен на Тръмп, защо заявява, че предпочита Джо Байдън отново да е в Белия дом?

Представете си, че Путин каже публично, че би предпочел президентството на Тръмп. Какъв подарък за кампанията на Байдън, коментира Би Би Си.

Политическите врагове на Тръмп щяха да се нахвърлят върху подобна подкрепа и да обвинят бившия президент на САЩ в заговор с Кремъл, във връзки с Русия две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Едва ли това би спечелило гласове за републиканците, посочва британската медия.

И все пак, ако Доналд Тръмп наистина стане официалният кандидат на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., той няма да избегне въпросите за Путин и Русия, отбелязва в анализа си Би Би Си.

Само че сега екипът на Тръмп може да посочи тези коментари на Кремъл за Байдън и да ги използва, за да отклони неизбежните обвинения, че Тръмп е изборът на Кремъл, заключава британската медия.

В задълбочен анализ на същата тема, озаглавен "Три кризи, които дават шанс на Байдън да докаже, че скептиците грешат", американският в. "Вашингтон пост" отбелязва, че за президента на САЩ това е "точно по пладне", ако бъде цитирано заглавието на култовия уестърн на Гари Купър. Байдън е изправен пред три конфронтации във връзка с войните в ивицата Газа и в Украйна, като и с последната надигаща се вълна от мигранти по южната американска граница. И всичко това става в момент, когато неговите критици казват, че е твърде стар, за да бъде силен президент, посочва вестникът.

Начинът, по който Байдън ще реагира на тези кризи, ще бъде най-доброто доказателство за това дали той има нужните качества да продължи още един мандат или трябва да се отдръпне и да позволи на по-млад демократ да се справи с Доналд Тръмп, отбелязва в. "Вашингтон пост", като посочва, че това са сложни проблеми, които крият големи политически рискове. Но силният ръководител използва решително политическата власт - преодолявайки пречките и противопоставяйки се на критиките - за да си свърши работата, коментира американският вестник.

Президент, който би могъл да преодолее тези три кризи, би доказал своята способност да управлява, отбелязва в анализа си в. "Вашингтон пост". Но Байдън все още ще бъде, както той самият призна миналата седмица, "възрастен човек".

Предвид това, ако се придържа към своето решение да се стреми към преизбиране, той е длъжен да има подгласник в надпреварата за президентския пост, когото страната би оценила като достоен наследник, посочва американският вестник.

Байдън трябва да се вслуша дълбоко в сърцето си, докато решава какъв да бъде правилният му ход. Както и вицепрезидентката Харис. Рискуването на катастрофата от второ президентство на Тръмп би било акт на безотговорност и егоизъм. Добрите лидери не рискуват с бъдещето на страната, заключава в. "Вашингтон пост".

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници