Кирил Петков сезира прокуратурата за "Евролаб" на ГКПП "Капитан Андреево"

Кирил Петков сезира прокуратурата за "Евролаб" на ГКПП "Капитан Андреево"

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Кирил Петков предостави на прокуратурата в качеството си на свидетел информация във връзка с разследването на неправомерни действия на частната лаборатория "Евролаб" на граничния пункт "Капитан Андреево" /ГКПП/, установени от него по времето на кабинета Петков.

През 2022 г. в качеството си на министър-председател Петков направи посещение на ГКПП и установи несвойствени дейности и липса на контрол във връзка с дейността на лабораторията за контрол на вносни плодове и зеленчуци. Тогава представители на "Продължаваме Промяната" сезираха компетентните институции и започнаха редица проверки от БАБХ, НАП, Икономическа полиция и ДАНС.

Вследствие на обжалване от страна на "Евролаб", съдът частично възстанови дейността на частната фирма на границата.

Ето защо през последните месеци ПП-ДБ разработиха законодателни промени в Закона за управление на агрохранителната верига, с които се забранява незабавно дейността на частни лаборатории на външните граници на страната. Целта е само държавата да извършва тестовете на храните.

Освен това, следващата седмица ПП-ДБ ще направят предложение при гледането на законопроекта на второ четене, в срок до 1 година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност също да се извършва от държавата.

"Борбата с корупцията минава през създаване на работещи правила и институции, а не през изказвания в кулоарите на парламента. Време е порочните практики на "Капитан Андреево" да бъдат прекратени. Това е важен закон, който има пряко отношение към българските домакинства и бизнеси, свързани с производство на храни, и не на последно място – към присъединяването на България в сухопътен Шенген. В рамките на участието си в Конференцията за сигурност в Мюнхем, ще уведомя нашите партньори за предстоящите законодателни промени за подобряване на националната ни сигурност и тази на границите ни", каза Кирил Петков.

#Евролаб #ГКПП-Капитан Андреево #Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници