За първи път новородените у нас паднаха под 50 хиляди

За първи път новородените у нас паднаха под 50 хиляди

canva

A A+ A++ A

За първи път по-малко от 50 хиляди бебета са се родили у нас през 2023 г. В последното десетилетие броят на новородените е намалял с около 10 000. 49 610 са новородените за 2023 година, показват данни на Индекс на болниците. Това е с 2062 деца по-малко в сравнение с предходната 2022-а.

Според статистиката за последно бебета са били над 60 хил. на година през 2019 г., но още след 2010 г. тенденцията за намаляване на новородените е стабилна. През 2012 г. са проплакали 64 хил. новородени – с около 7000 по-малко от предходната година и със 17 хил. по-малко от годината на бейби бума – 2009 г.

Понижаването на раждаемостта и повишаването на средната възраст на населението е тенденция не само у нас, а в цяла Европа, коментира д-р Антон Тонев, съветник на здравния министър проф. Христо Хинков, пред в-к „24 ЧАСА“.

Причините за все по-малко бебета са комплексни - условия на живот, социален статус на родителите, спокойствие са част от тях, категоричен е той.

Според д-р Юрий Хранов от „Майчин дом“ това се дължи на променената социално-икономическа обстановка и на много международни фактори.

Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства. Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. България ражда деца, но не ги ражда в България, казва той.

За Тонев подобряването на живота у нас е най-силният фактор, който ще върне хората и ще ги мотивира да създават повече деца. А конкретната политика на здравното министерство е да повиши с 5 млн. лв. средствата за Центъра по асистирана репродукция Тя е приета в държавния бюджет.

„Целта ни е нито една двойка да не търси решение по частен начин“, обясни съветникът.

В 100 болници са се извършвали раждания през миналата година. Сред лечебните заведения, където са се родили най-много бебета - над 2 хил., са „Майчин дом“ „Шейново“ и „Надежда“ в София, както и „Селена“ в Пловдив. А най-малко са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на болниците през 2023 г. в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан – по 39, а в Луковит 48.

Броят на новородените намалява, но делът на абортите в България продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Статистиката от 2022 г. отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

В България се запазва и тенденцията ражданията със секцио да са повече от естествените раждания. През 2023 г. естествените са под 50%, тези с цезарово сечение са достигнали 51% от всички раждания. Причините, поради които жените предпочитат секцио, са различни. Секциото крие много рискове, категорични са експерти. Затова и препоръките на СЗО са максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

Тенденцията жените да раждат късно заради кариерата също влияе на броя на новородените. Докато обаче гони успех в работата, напредва възрастта и яйчниковият резерв на жената се изчерпва и забременяването става все по-трудно, казват експертите. Затова се наблюдава и повишаване на асистираната репродукция – инвитро.

Добрата новина е, че процентът на ражданията с починали деца за 2023 г. се запазва - 0,5%

Новородените с тегло под 2500 грама, за които са полагани грижи са 12,32%. Това е повече в сравнение с предходната година, показват данните. За д-р Хранов причините са промененият двигателен и хранителен режим на майките, както и новите технологии оказват влияние.

„Жените нямат физическа активност, искат кариерно развитие. Някои неглижират затлъстяването, както и храната, която съдържа неблагоприятни вещества. А това влияе на майката и бебето“, уточни специалистът.

#Новородените #новородени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници