СЪБИТИЯ по повод 3 март ПРОГРАМА

СЪБИТИЯ по повод 3 март ПРОГРАМА

canva

A A+ A++ A

3 март е свещена дата в сърцето на всеки истински българин!

Събития около 6 май -къде, какво може да видите

Денят, в който честваме Освобождението на България от османско иго е време да си припомним уроците на миналото и да ги пренесем в бъдещето, да бъдем обединени от общата ни история, от обичта към родината и от стремежа към напредък и благополучие.

Трети март ни напомня за важността на обединението в името на национален идеал, защото само чрез съвместни усилия можем да строим по-добро бъдеще.

Нека тази дата бъде вдъхновение за всеки един от нас, за да продължим да изграждаме силна и благоденстваща България.

Вижте къде ще има чествания у нас:

ШИПКА

Областният управител Ива Радева участва днес в работна среща, свързана с предстоящото отбелязване на Националния празник 3 март на връх Шипка. Срещата се проведе в Община Казанлък и на нея присъстваха кметът на Казанлък Галина Стоянова, директорът на ОД МВР старши комисар Лазар Христов, директорът на Областно пътно управление Веселин Димитров, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов, представители на Областна администрация Габрово и Община Габрово и на други институции.

На заседанието беше обсъден изработеният от Община Казанлък (домакин на тазгодишното честване) и от ръководители на различни институции технически план за провеждане на тържествата на 2 и 3 март.

На 3 март празникът ще започне с благодарствен молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в гр. Шипка, отслужен от митрополит Киприан. От 11.30 ч. ще е тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на вр. Шипка. Приемане на строя, поетична композиция, заупокойна молитва в памет на загиналите герои и слова по случай Националния празник включва официалната програма на честването. В 12 ч. ще е поклонението и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Във връзка с честването на Националния празник на Шипка пътят Габрово-Казанлък ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства от 22 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март. Участниците, гостите и гражданите с автомобили за тържествата ще се движат еднопосочно от Казанлък до връх Шипка и от Габрово до връх Шипка от 6 ч. на 3 март до 12.30 ч. Те ще се паркират в дясната лента по реда на качване. След 12.30 ч. пътят Шипка-Казанлък ще бъде отворен за прибиране.

От ОД МВР съобщиха, че организацията на тържественото честване изисква въвеждането на определени ограничения в движението на хората в района на Паметника на свободата, за което ще е необходимо да се спазват разпорежданията на органите на реда. Забранява се на гражданите да носят в себе си пиротехнически средства, огнестрелно оръжие и опасни предмети. Забранени са и дроновете, с изключение на тези на медии, които ще отразяват празника.

Безплатни автобуси ще извозват от 7 до 9 ч. на 3 март от хотел „Казанлък“ желаещите да се включат в тържествата.

Директорът на Национален парк-музей "Шипка -Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов беше категоричен, че всички граждани ще имат достъп до Паметника на свободата.

СТАРА ЗАГОРА

Националният празник на България – 3 март 2024 г. ще бъде отбелязан в Стара Загора отново с паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“. По повод 146 години от Освобождението в 10:15 часа пред паметниците, посветени на Трети март, ще бъдат поставени венци и цветя в знак на признателност.

IMG 5608

Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 10:30 часа на площада пред Община Стара Загора. Паметното шествие с 300-метровия трибагреник ще тръгне в 11:00 часа и ще пристигне в 11:45 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Там е предвидена и специална музикална програма, в която ще участва българска певица Невена Цонева.

Разнообразни и тази година ще бъдат съпътстващите празника събития. Регионалният исторически музей ще работи с вход свободен, а изложби ще бъдат представени в експозиционните зали в Стара Загора. Училища и детски градини отново ще подготвят свои събития, с които да отбележат Националния празник. В автобусите и тролейбусите на градския транспорт ще звучат патриотични песни.

СИЛИСТРА

Празникът възхвалява 146-ата годишнина от освобождението на България, като събитието е посветено на паметта на Христо Ботев и бележи и 151-вата годишнина от гибелта на Васил Левски. На площад "Свобода" ще се проведе тържествена церемония в 10:30 часа, включваща ритуал по издигане на националния флаг, реч от кмета Александър Сабанов и благослов от митрополит Иаков.

Почитта към героите ще продължи с полагане на венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой. В 11:30 часа празненствата продължават с концерт, посветен на българските традиции и свобода.

Денят на отворените врати - 3 март, който е национален празник на Република България, предлага безплатен вход за посетители в работно време на няколко културни института. Археологическият музей в Силистра ще бъде отворен от 10:00 до 17:00 часа, Природонаучният музей Сребърна - от 8:00 до 16:00 часа, а Художествената галерия - от 9:00 до 17:00 часа, като всички те очакват своите посетители, за да споделят богатата история и култура на града.

ПЛОВДИВ

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай в 11.00 часа, тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика в 12.00 ч., панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища в 13.30ч., в Пловдив ще бъде отбелязана 146-та годишнина от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3-ти март.

Официалното слово ще бъде произнесено от инж. Любозар Фратев – почетен гражданин на Пловдив. Водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България - Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя в 12.00 часа ще вземат участие представителен взвод, венценосци, военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

През деня по повод празника, Община Пловдив организира два концерта с вход свободен за пловдивчани и гости на града. Празничен концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян може да чуете в 13.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“. В 16.30 ч. на същото място започва празничен концерт на Представителен духов оркестър на ВВС, диригент кап. Димитър Христов.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

СОФИЯ

С поход до Черни връх Регионалният исторически музей-София (РИМ-София) ще отбележи 3 март. Празничната програма е под надслов „На върха на Освобождението“ и ще се проведе в природен парк „Витоша“ в деня на Националния празник на България, съобщават организаторите.

След изкачването на върха експерти от РИМ-София ще представят кратка беседа с любопитни факти от историята на планинарството на Витоша и викторина с интересни въпроси. „Всеки познал ще получи 1 от общо 10 двойни билета за посещение на изложбата „Туризмът на Витоша", която може да бъде разгледана до 28 април 2024 г. в централната сграда на музея на пл. „Бански“ 1“, казват от екипа на музея.

ВИДИН

Доброволци за участие в историческа възстановка на освобождението на Видин по време на Руско-турската война набират от сдружение за съхраняване на националните традиции „Бдинци“. Тя ще бъде акцент в програмата за отбелязването на националния празник на България 3 март, а за отзовалите се ще бъдат подсигурени униформи, както и автентичното въоръжение.

Бройка
„Със сигурност в събитието ще участват 50-60 души, но идеята е да се съберем поне 100. Колкото повече, толкова по-добре. Въпросът е да помогнем на децата и на по-младите да усетят тръпката чрез живи картини от събитията, довели до освобождаването на Видин. Нашият клуб организира събития в Северозапада и по-конкретно във Видин и Белоградчик“, разказа пред „Телеграф“ председателят на сдружение „Бдинци“ Николай Йорданов. Ръководеният от него патриотичен клуб разполага с 90 униформи от онова време и съответното въоръжение.

Консултации
„Работим съвместно с общината, музея и училищата. Съгласуваме нещата, за да сме реалистични и да се съобразим с известните факти. Ще разпределим ролите, все пак не искаме да разочароваме никого. Акцентът е към младите“, каза още Йорданов. „Във възстановката, част от която е представяне и на сцени от ежедневния живот на населението от този период, могат да се включат и хора, които притежават народни носии“, допълни друг от организаторите - Иво Иванов. В събитието желание за участие са изразили и румънци от подобен клуб в Калафат.

В Русе посрещнаха Тотлебен с пита
С историческа възстановка Русе отбеляза 146-годишнината от своето Освобождение. На 20 февруари 1878 г. войските, предвождани от генерал Едуард Тотлебен, влизат тържествено в града през портата Кюнту Капу. Възстановката на събитията отпреди 146 г. се състоя пред катедралния храм „Света Троица“, където преди това бе отслужен благодарствен молебен от свещеници. Много русенци наблюдаваха как генерал Тотлебен пристига на кон, а Селим паша му предава ключа на Русчук и сабята си. Населението посрещна с пита и цветя генерала, след което на площада се изви празнично хоро. Тотлебен се обърна с емоционално слово към гражданите на Русчук.

Историческата възстановка бе дело на членове на дружеството „Традиция“ от Русе, Разград и Шумен. За първи път събитията от 20 февруари 1878 г. бяха отбелязани с възстановка в Русе през 2018 г.

РУСЕ

Фолклорен танцов клуб Родолюбец в град Русе организира празнична Хоротека. Събитието ще се състои на 3 март пред Община Русе от 12:30 часа. Препоръчителният дрескод е фолклорна носия.

Каним отново всички Русенци и гости на града на Хоротека с най-голямото хоро... Най-дългото хоро в Русе. Приготвили сме специална изненада, в която Вие всички ще се включите като участници.

Пригответе носиите, китките, цървулите и ще Ви очакваме на площада. Нека се заредим заедно, ръка за ръка, с магията на Българското хоро", призовават организаторите.

ТЪРГОВИЩЕ

Община Търговище организира програма за отбелязване на Националния празник на Република България, 3 март и 146 г. от Освобождението на страната ни от османско владичество.

Проявите ще започнат в 9.30 ч. с отслужването на молебен за здраве и просперитет на българския народ в храм „Св. Йоан Рилски“.

В 10.15 ч. пред паметника в парка „Боровец“ ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите за свободата ни. След това, от паметника в посока централния площад „Свобода“ ще тръгне празнично шествие. То ще бъде предвождано от фанфарния оркестър на I ОУ „Христо Ботев“, а знаменосци от училищата в общината ще развеят флаговете на България, Европейския съюз и на Община Търговище.

В 11.00 ч. на сцената пред местната администрация ще се състои ритуал за издигане на знамената. Кметът д-р Дарин Димитров ще отправи поздрав към всички съграждани, а Духов оркестър „Васил Абрашев“ и Женски хор „Златна лира“ към Общината ще изнесат кратка програма.

В минутите след 11.30 ч. на площада ще се извие голямо хоро. То ще бъде поведено от Фолклорен клуб „Омая“ в рамките на тяхната инициатива „Съпреживяването „Да се хванем на хорото“.

Честванията ще приключат в 19.00 ч., с празнична заря на площад „Свобода“.

По традиция отворено за посещения с вход свободен в празничния ден ще е Славейковото училище. Гражданите ще могат да го посетят във времето от 9.30 ч. до 13.00 ч.

В периода от 27 февруари до 20 март, в Регионална библиотека „Петър Стъпов“ гражданите ще могат да посетят и изложбата „Да бъдеш свободен“. Тя се организира по съвместна инициатива на областните администрации в Търговище и Шумен. Посетителите ще имат възможност да разгледат графиките с историческа тематика на проф. Симеон Халачев, предоставени от Художествена галерия „Никола Маринов“. Ще могат да прочетат и научат повече за участието на опълченците от търговищкия и разградския край.

КЮСТЕНДИЛ
юстендил ще отбележи 3 март с поклонение и поднасяне на венци и цветя, тържествен рецитал и празничен концерт на Валя Балканска

На 3 март 2024 г. Кюстендил ще отбележи 146 години от Освобождението на България, а честванията в града ще започнат от 11:00 ч. на площад „Велбъжд“ с издигане на националния трибагреник.

Официалната церемония ще продължи с тържествен рецитал и поднасяне на венци и цветя на паметника „Булаир“.

Програмата по повод националния ни празник ще продължи с празничен концерт със специалното участие на Валя Балканска и Петър Янев, които ще зарадват жителите и гостите на Кюстендил със своите музикални изпълнения!

ШАРЛОТ

Българско училище „Васил Априлов“ в Шарлот организира тържествено честване на националния празник – 3 март. Това анонсират от училищната институция с публикация във Фейсбук.

Екипът на българското училище кани учениците и техните родители, както и останалите сънародници, живеещи в град Шарлот и околността, да се присъединят към тържествата на 3 март и заедно да отбележат празника с българско хоро.

От текста в поканата става ясно, че мероприятието ще започне след редовните учебни часове - в 12:00 местно време на 3 март 2024 г. (неделя) пред сградата на училището, където след тържествената част ще има и „обща трапеза с вкусни гозби“.

Както БТА писа, Българско неделно училище „Васил Априлов“ в град Шарлот е първото българско лицензирано училище в Северна и Южна Каролина. Основано е на 4 октомври 2009 г., по инициатива и под ръководството на Галина Мандева – Йорданова и Албена Радева. Целите на училището са да се превърне в средище на българската общност и да съхранява българския език и култура. БНУ „Васил Априлов“ следва учебните планове на българската образователна система и одобрените от българското Министерство на образованието и науката учебни помагала.

БЕЛИЦА

Община Белица и Народно читалище „Георги Тодоров-1885“,
организират на 3 – март / неделя / от 18.00 ч., тържествено честване на 146 години от Освобождението на България от османско иго.
Програма на събитието :
• 18.00 ч. Тържествен концерт с участието на Фолклорен ансамбъл при Народно читалище „Георги Тодоров 1885“,Фолклорна танцова формация при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, тематичен рецитал от ученици при ПГ“ Никола Вапцаров“ – Белица
• 19.30 ч. Запалване на „Огън на Свободата”
• 19.40 ч. Тържествена Заря
Нека пазим паметта на поколенията в новото време, защото народ, който пази и почита своето минало е достоен да изгражда добро бъдеще за идните поколения!

#3 март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници