Изтекли документи разкриват кога Русия може да нанесе тактически ядрен удар?

Изтекли документи разкриват кога Русия може да нанесе тактически ядрен удар?

pixabay

A A+ A++ A

Изтекли военни документи очертават доктрината на Русия за използване на тактически ядрени оръжия, съобщава Financial Times.

Тактическите ядрени оръжия са с намалена мощност, сходна с тази на атомната бомба, пусната над Хирошима. Те са предназначение не за унищожението на градове, а за пряка употреба на бойното поле. Целта им е или неутрализирането на големи бойни формирования, или ликвидирането на дълбоки фронтови укрепления.

От 2008 г. до 2014 г. Русия е изготвила списък от 29 критерия, които позволяват употребата на тактическо ядрено оръжие на бойното поле.

"Прагът е по-нисък от този, който Москва някога е признавала публично", заявяват експерти, които са прегледали и проверили документите пред FT.

Критериите варират "от вражеско нахлуване на руска територия до по-конкретни причини, като унищожаването на 20% от руските подводници със стратегически балистични ракети", пише изданието.

Унищожаването на три или повече големи надводни бойни кораба, три летища, 30% от руските атомни атакуващи подводници или едновременно попадение върху главните и резервни крайбрежни командни центрове също биха довели до ответен ядрен удар.

Очаква се също така руската армия да използва тактически ядрени оръжия за широк спектър от цели, включително "сдържане на държавите от агресия или ескалация на военни конфликти", "спиране на агресия", предотвратяване на руските сили от загуба на битки или територия.

Справянето с втория ешелон на вражеска инвазия също допуска употребата на ядрени оръжия на бойното поле.

Правилата са били тренирани на военни учения срещу хипотетична инвазия от Китай.

Това показва, че Москва може да се страхува от Пекин, въпреки нарастващите икономически и геополитически връзки.

Критериите са били тествани и на учение, което не е свързано с Китай. При него политическото ръководство е одобрило план за използване на тактически ядрени заряди при "вражески десант на руска територия, поражение на войскови части, отговорни за осигуряването на граничните райони, или непосредствена вражеска атака с използване на конвенционални оръжия".

Документите обобщават прага за употребата на тактически ядрени оръжия като комбинация от фактори свързани със съществени военни загуби или създаването на "критична ситуация за държавната сигурност на Русия".

Уилям Алберк, директор по стратегия, технологии и контрол на въоръженията в Международния институт за стратегически изследвания, каза пред FT, че Русия вероятно има по-висок праг за използване на тактически ядрени оръжия срещу Украйна поради опасения, че това вероятно ще "ескалира конфликта и ще доведе до пряка намеса от страна на САЩ или Обединеното кралство."

Украйна вече унищожи голяма част от Черноморския руски флот, включително неговия флагман. Тя извърши и атаки над летища, в които са базирани ядрени бомбардировачи. С дрон бе атакуван дори самия Кремъл, а стратегическия Кримски мост сериозно пострада при две отделни атаки.

Въпреки че документите датират от над 10 години, експертите твърдят, че те остават релевантни за настоящата руска военна доктрина. От тях става видно, че Москва може първа да употреби ядрено оръжие, дори конфликтът да е с конвенционален характер.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници