Лекар: Приемайте този минерал и ще забравите за холестерола

Лекар: Приемайте този минерал и ще забравите за холестерола

canva

A A+ A++ A

Магнезият (Mg) не само успокоява нервите, но и решава много други проблеми. Той е един от най-важните микроелементи на човешкото тяло, Руският ендокринолог д-р Зухра Павлова споделя, че той е ключов за сваляне на холестерола. Експертът споделя, че минералът наистина подобрява устойчивостта на стрес.

Магнезий - защо е важен за холестерола и други ползи от приема му

„Жлезите с вътрешна секреция, които произвеждат хормони на стреса, „усещат“, когато Mg е нисък и започват да работят по-активно. Когато има достатъчно от него в тялото, се произвеждат по-малко хормони на стреса.”

Минералът също така намалява възбудимостта на невроните. Той усилва ефекта на гама-аминомаслената киселина (най-важният инхибиторен невротрансмитер в мозъка) върху нервните клетки.

„Но Mg има много други важни функции в тялото. Той е кофактор или помощна молекула, която участва в няколкостотин реакции в тялото. Важен е за предаването на генетична информация, включваща ДНК и РНК. Участва в метаболизма на глюкозата и спомага за елиминирането на „лошия” холестерол”, казва специалистът.

Ендокринологът изброява още няколко важни и полезни свойства на коментирания минерал:

-нормализира кръвното налягане, както и мускулната активност, включително миокарда

-стимулира чревната подвижност и жлъчната секреция

-намалява риска от образуване на камъни в пикочните пътища, тъй като има антиспастичен и съдоразширяващ ефект

-помага в борбата с умората

„Коментираният минерал е необходим за производството на молекулата аденозин трифосфат (АТФ), универсален източник на енергия за всички биохимични процеси в тялото. Следователно магнезиевият дефицит води до повишена умора.“

Възрастните трябва да приемат 420 mg на ден, а децата - от 55 до 400 mg на ден, в зависимост от възрастта.

Първият начин за запълване на магнезиевия дефицит е правилното хранене с консумация на много храни, богати на минерала. Те включват хляб и други продукти от пълнозърнесто брашно или с трици. Факт е, че в обвивките на зърната има много магнезий, който се губи при смилането и рафинирането на брашното - във висококачественото брашно практически няма магнезий. Има много магнезий в различни семена, зърнени храни, бобови растения, зеленчуци, банани и някои плодове.

Вторият начин за премахване на магнезиевия дефицит е приемането на добавки с този елемент. Често това са витаминно-минерални комплекси или магнезиеви препарати в комбинация с калий - тези елементи работят в синхрон. агнезий като добавка. Това е оправдано, тъй като често им липсва.

#лекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници