Британското разузнаване: Русия набира лекари от Африка

Британското разузнаване: Русия набира лекари от Африка
A A+ A++ A

Руската федерация набира неквалифицирани лекари от африкански страни поради липса на собствен персонал заради войната в Украйна и мобилизацията. Това се казва в доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикувано в социалната мрежа Х.

Руската здравна система продължава да деградира, уверява британското разузнаване. Припомня се, че на 3 април председателят на Държавната дума на Руската федерация обяви дефицит от 30 000 лекари, като в областните единици недостигът на квалифицирани здравни лица достига до 50%. Това са повече от 26 5000 души към ноември 2023 година, пише "Фокус".

Според британското разузнаване настоящият недостиг на медицински работници се обяснява с факта, че част от тях работят в частния сектор, а други са напуснали територията на Руската федерация. След мобилизацията през септември 2022 година лекарите бяха директно предупредени да не напускат страната. Въпреки това до 2% от руските лекари и медицински работници са напуснали пределите на страната, за да избегнат наборната служба.

Към януари 2024 година броят на лекарите е намалял със 7500 за предходните 15 месеца, поради дългото работно време и ниските заплати.

По данни на Центъра за анализ на европейската политика, за да реши този проблем, Руската федерация набира служители от африкански страни с ограничено потвърждение на съответната квалификация. "Основните ресурси и финансови задължения за подкрепа на руската война в Украйна оказват негативно влияние върху редица цивилни сектори, обслужващи населението. Броят на медицинските работници в Руската федерация ще продължи да намалява през 2024 година. Привличането на медицински персонал отвън с ограничени проверки на миналото създава потенциал за влошаване на клиничната практика“, се казва в доклада на Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

#лекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници