Изчезналата Ивана от Дупница - с дълго подценяван психопроблем

Изчезналата Ивана от Дупница - с дълго подценяван психопроблем

Фейсбук

A A+ A++ A

Издирваната 17-годишна ученичка Ивана от Дупница е страдала от сериозен психологически проблем, който най-вероятно е наследствен. Системният тормоз от съучениците, който преживяла, в комбинацията с трусовете от пубертата, предизвикали последния ѝ емоционалния трус, преди да изчезне без следа.

"Драмата на Ивана трябва да се търси още в много ранна възраст - разказаха запознати. - Тя винаги е била много свито и тихо дете. Винаги мълчалива. А израстването при нея започнаха да се забелязват сигнали за ранно полово съзряване."

Източникът на вестника твърди, че Ивана е искала да обсъжда сексуални теми с класната си ръководителка и с директорката на Професионалната гимназия по хранително-вкусова и химическа промишленост в Дупница Виолета Стефанова – Савова.

Майката на 17-годишната ученичка вероятно е знаела за проблемите й, тъй като е водила детето си на психолог и на психиатър,

но е пазела тайната на семейството.

Жената често била викана в училището заради Ивана, но без особен резултат. Според някои проблемът при тийнейджърката или не е бил идентифициран, или е бил подценяван.

Мнозина описват Ивана като асоциална - не контактувала с никого и нямала приятели в класа. През последната седмица била съсипана от подигравки в училището, защото била болна от грип и имала херпес на устата. Чашата преляла, когато учителката не й позволила да си изпие лекарството срещу вируса. Тя "прегряла", оставила си чантата и телефона и изчезнала.

Проблемът е, че Ивана е неоткриваема повече от 6 дни, а се търси навсякъде от огромна група доброволци, специализирани екипи, следови кучета, термокамери, дронове. В групата, която бе създадена за нея във фейсбук - "Да намерим Ивана", търсещите вече губят надежда. Основното, от което се опасяват всички, е да не е злоупотребено с нея от някой психопат и да се е случило най-лошото. Други смятат, че е избягала с гадже и наблюдава случващото се отдалеч.

"Аз не съм човекът, който има данни как върви разследването – обясни пред "24 часа - 168 истории" кметът на Дупница Първан Дангов. - Официални данни могат да се дадат само от полицията. Бях информиран за инцидента неофициално в петък сутринта (23 февруари). До следобеда нищо от мен не беше поискано. По-късно ми се обади шефът на полицията и помоли да набавя доброволци, с които да се търси момичето. Апелирах чрез социалните мрежи, а в събота им осигурих обяд. До мен започна да достига противоречива информация за детето. В понеделник с моя заповед бе разпоредена проверка на всички училища в Дупница, започвайки от това, в което учи Ивана, за да се види дали е могло да бъде предотвратен този инцидент. Оказа се, че е могло - от училище, личен лекар, медицинска сестра. Никой не е направил т.нар. превенция. Аз съм ветеринарен лекар и знам, че ако има една хубава профилактика, никога няма да се стигне до заболяване при животните. В случая

всеки го е било страх да говори

и е изпуснат моментът на това момиче да му се помогне. В рода по майчина линия е имало лице, което е страдало от психическо разстройство, което се предава през поколение.

Всички симптоми на теория ги има на практика. Късно научихме, че Ивана има проблем, а сега се чудим защо я няма. Няма я, защото ние, възрастните, не сме си свършили работата. За мен е важно да провокирам дебат в обществото, за да не допускаме повече такива случаи. В понеделник свиках кризисния щаб, за да обсъдим какво е свършено по случая. Поканих екип от "Закрила на детето", който ни беше изпратен от София. Командировани са хора от Кюстендил и Пловдив. С учениците от класа на Ивана работят психолози.

Обичам децата и се надявам повече да не се случват подобни неща в града."

В понеделник мистерията около изчезването на 17-годишната ученичка се заплете, тъй като профилните й снимки в социалните акаунти бяха сменени с разгневен Мики Маус. Телефонът на момичето се проверява в полицията, но оттам не дават почти никаква значима информация по случая. Дали тя, или някой друг влиза в профила й, още не е ясно.

Проверка на "24 часа" установи, че в дните преди да изчезне тийнейджърката е качвала клипове в профилите си, които са повече от странни. Озвучени са с турска, ромска и чалга музика, в която се пее за любовно разочарование, а на някои видеа има и религиозни мотиви. На някои от тях

Ивана е облечена само с бюстие и къси панталонки и видимо държанието ѝ е провокативно.

"24 часа - 168 истории" се свърза с бащата на момичето Георги, но той обясни, че иска първо да намерят детето му и чак тогава ще разкаже за всичко случило се с Ивана и как са се държали с нея в класа й.

Въпреки че пред медиите директорката на училището Виолета Стефанова категорично заяви, че тормоз над Ивана не е имало, дори напротив - че тя е притеснявала съучениците си, деца от гимназията опровергаха нейното изказване. В групата "Да намерим Ивана" много ученици обясниха в коментари, че Ивана и още едно момиче от класа ѝ – Петя, са били обект на постоянни подигравки. Медията ни потърси директорката на училището, но тя не отговори на обажданията ни.

"Тя каза, че Ивана е пила енергийни напитки, но това не е точно така – обясни пред "24 часа" ученик от гимназията, пожелал анонимност. - Не е вярно и че й се е променило поведението през последната година. Тя избягваше всички, почти не говореше с никого. Беше я страх от хората. Единствените ни разговори са били:

"Здравей. Как си? Добре съм".

Винаги държеше телефона си в ръката. Или говореше с някого, или слушаше турска музика и танцуваше по коридорите в междучасията. Не е пречела на никого. Беше прилежна ученичка от гледна точка на това, че всеки ден идваше на училище и влизаше в часовете.

Ходеше без пари и винаги искаше да й купим кола или някаква храна. Цигари търсеше редовно, дори по пътищата молеше за цигари от случайни хора, които не познава. Съучениците ѝ отдавна я тормозят. През последните дни имаше херпес и я скъсваха от подигравки постоянно. Преди време ѝ бяха залепили дъвка в косата, видях я как си мие главата на чешмата в тоалетната и след това си беше отрязала косата. Затова беше с тази прическа."

В училище Ивана неведнъж казвала, че има гадже от Благоевград,

с което имала интимни отношения. Според източника ни още миналата година Ивана се опитала да избяга с него и баща й я намерил на гарата в Благоевград. След шумен скандал я прибрал вкъщи.

Затова сега изчезването ѝ предизвиква истинска тревога сред учителите, а класната ѝ е така притеснена, че няколко дни не е спала и не спира да я търси.

Настроението сред учениците в класа на Ивана е повече от любопитно.

На някои тя им липсва, на други – изобщо не.

Трети смятат постъпката й за майтап и обмислят и те да избягат, за да станат известни и да ги дават по телевизията.

Оказва се, че училището е проблемно, защото не само назад във времето, но и в момента има случаи на тормозени деца, за които се мълчи. Директорката няколко пъти е опитала, но не е успяла да коригира поведението на Ивана, затова е предложила на родителите й тя да учи онлайн. Но това също не било решение на истинския проблем, затова те отказали.

В момента истината трудно може да се установи. Според някои вероятно за да прикрият тормоза в училището, учителите дружно обвиняват семейството за поведението на Ивана. Други допускат, че родителите й

не са взели мерки навреме

- или защото са подценили проблема, или не са искали детето им да бъде сочено с пръст. Това обаче не оправдава всички по веригата – училище, лекари, институции, които са знаели за проблема и не са предприели нищо, за да предотвратят случващото се и да помогнат на Ивана.

Най-важното, което показва този инцидент, е, че държавата спи и е оставила на произвола на съдбата децата в подобно състояние. И не само. Защото ако навреме беше обърнато внимание на Ивана – да се установи състоянието ѝ, да се вземат енергични мерки срещу тормоза в училище, едва ли щеше да се стигне до издирването ѝ.

Оттук нататък можем само да се надяваме случаят да е сигнал за спящите институции и чиновници да се пробудят.

#Ивана Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници