Ако ГЕРБ и ПП-ДБ постигнат консус по предлаганите споразумения, това ще е типична коалиция

Ако ГЕРБ и ПП-ДБ постигнат консус по предлаганите споразумения,  това ще е типична коалиция

БНТ

A A+ A++ A

Намираме се в един процес, който е преговорен и започна с меморандума на ПП-ДБ. Предложението на ГЕРБ е контрапредложение, при коeто, ако се завърши процесът и се постигне консенсус, ще бъде на основната на общо споразумение, без значение от наименованието. Това ще бъде типично коалиционно споразумение с типична коалиция. Това каза социологът Димитър Ганев в предаването "България, Европа и светът" на Радио "Фокус" по повод споразумението съвместно управление между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" до края на мандата на 49-ото Народно събрание, което бе представено от партията на Бойко Борисов по-рано днес.

По думите на социолога това споразумение е добра новина. "Това е европейската практика - да бъде ясен разписан механизъм за взимане на решения.

Нежеланието на ПП-ДБ да се нарече коалиция, беше и причината да не бъде подписано споразумение. Поради тази причина бяха допусната гафове заради неуточнението на този механизъм", посочи Ганев.

"ПП-ДБ не искаха да наричат това коалиция, за да се оправдаят пред електората, че не е коалиция, а една сглобка.

Според Димитър Ганев с това споразумение на ГЕРБ не се поставят условия, които не биха били приети от ПП ДБ и добави, че единствено ДПС е възможността, защото няма други евроатлантически партии. "Опитът чрез меморандума да внесат форма на дистанция с ДПС беше тяхна цел. Въпросът е, ако искат управлението да продължи работа по КПКОМПИ, съдебна реформа - ДПС е партньор, който няма как да бъде заобиколен", каза социологът. Той смята, че или се работи с ДПС, или тези регулатори остават със същия състав. "Много трудно би било станало без ДПС", уточни събеседникът.

"Не виждам някой от пунктовете да е притеснителен за ПП-ДБ. Основният дебат и препъни камък ще бъде свързан с външния министър. Има варианти за компромис, като създаването на отделно Министерство на европейските въпроси, за да не губят институционална връзка със западните партньори", обясни Ганев относно споразумението, предложено по-рано днес от първата политическа сила у нас.

#Димитър Ганев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници