Борисов: Благодаря на Марковска, че след третата ми молба излезе в пенсия

Борисов: Благодаря на Марковска, че след третата ми молба излезе в пенсия
Борисов още веднъж подчерта, че кандидатурата на ГЕРБ за конституционен съдия е бил единствено Анастас Анастасов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Благодаря на г-жа Марковска, че най-накрая, след третата ми молба, излезе в пенсия и стана възможно в държавата да няма проблем, заяви премиерът Бойко Борисов.

Боросов заяви, че кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия е бил Анастас Анастасов, който положи клетва миналата седмица, предаде Нова телевизия.

„Ние като политическа партия стоим зад тази кандидатура и той беше избран. Ние предложихме на СДС да номинират свой кандидат, който нашите депутати ще го подкрепят“, каза Борисов.

Относно противоречията вдясно, свързани с номинация на президента Петър Стоянов за конституционен съдия на мястото на Венета Марковска, Борисов каза:

„Ако слушаш „Синята коалиция“, те са готови да управляват самостоятелно. Ние не на думи, на дела им казахме, те имат възможност да седнат и да номинират кандидат. В момента има само една патерица и това е, че Мартин Димитров е патерица на Иван Костов в парламента“, коментира премиерът.

Борисов подчерта, че новият Висш съдебен съвет ще избере по прозрачен начин главен прокурор и ще покаже на българите, че съдебната система макар и бавно и необратимо се подобрява и ще бъде европейска съдебна система.

На 15 ноември Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии.

Оттеглянето на президента се случи за първи път и е прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 г., когато е основан.

Президентът обясни, че няма да присъства на полагането на клетва на съдия Венета Марковска като конституционен съдия, и си тръгна, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

„Със своите действия аз доказах, че Българската конституция не е само правила и абзаци“, коментира Росен Плевнелиев.

Той също така припомни, че многократно той самият е изразявал съмнения относно съдия Марковска.

„Беше повече от ясно, че тази съдийка не беше приета от българите, а обществото имаше своите съмнения“, подчерта президентът.

#Бойко Борисов #министър-председател #Венета Марковска #ГЕРБ #КС #Конституционен съд #ВСС #Висш съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници