Адв. Велислав Величков: Прокуратурата пази организираната престъпност

Адв. Велислав Величков: Прокуратурата пази организираната престъпност

Снимка: Николета Атанасова, БНР

A A+ A++ A

Допустимо ли е съдия да призовава прокурори да образуват дела на журналистите, ако критикуват правосъдната система у нас, и какво следва за работата на медиите, а и магистратите, при такива заплахи – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" адвокат Велислав Величков, представител на неправителствената организация "Правосъдие за всеки".

"Аз наистина мисля, че трябва да се намери смел прокурор, но не за да разследва тези, които предоставят сигналите и стигат по собствен път до взаимовръзките в престъпните схеми и до уличаващи факти и доказателства за политически обвързаности и участия на хора от самата система, в съучастие с организирани престъпни групи или в прикриване на техни престъпления. А не да се търси удобен, не "смел" прокурор, който да разследва журналистическите разследвания как се случват и кои са техните източници.

Защото е известно в България от доста години, че винаги прокуратурата и полицията се опитват да стигнат чрез подателите до източниците на сигнала, до тези, които имат писмени доказателства, записи, фактология. Правят го, за да ги притиснат или да превърнат същите тях в обвиняеми, за да се заглуши рупорът, през който протича цялата информация за корупция, обхванала всички власти в България, и очевидният факт да се потвърди, че именно съдебната система – и то най-вече чрез прокуратурата – пази организираната престъпност, когато в нея участват представители на властта, или в чиито схеми са замесени политици или магистрати, или пък когато видни олигарси печелят милиарди през организираната престъпни групи, в които са само пионки тези, които виждаме на повърхността.

Това се случва и в момента, просто гръмна в много неудобен за политическата класа и ротацията в прокуратурата момент. Един голям бушон, това беше убийството на Мартин Божанов. Този гръм, подобно на онзи срив миналия май, при кортежа на бившия главен прокурор Иван Гешев, освети като със светкавица схемите, в които се е забъркала родната прокуратура. Даде и ясно обяснение защо за 25 години няма нито един успешно осъден висш политик, магистрат, бизнесмен, олигарх. Нещо повече – в съда се броят на пръсти внесените обвинителни актове срещу такива лица. Защо там, където цялото общество вижда престъпление, прокуратурата или не го вижда, или никога не може да го докаже. Всички тези флашки, неподписани прокурорски постановления, записи, придобити по незаконен начин, които са се намирали в частни апартаменти, показват, че наистина е действало паралелно правосъдие с паралелно деловодство на прокуратурата, думи на прокурор Невена Зартова. Разследващите журналисти стигнаха до формулите на паралелното правосъдие и до това кой, кого и как прикрива."

Отказалите се от показания свидетели

"В момента разследването трябва да се води от ad hoc прокурора Даниела Талева, при която трябва да се намират въпросните веществени доказателства, които преди това бяха при прокурор Йордан Петров от Софийската градска прокуратура. Той прекрати досъдебното производство "Осемте джуджета", не образува ново, по което да обезпечи тези свидетелски показания и доказателства, които сега някой нямаше да може толкова лесно да се отрича от тях, ако те бяха повторени пред прокурор, а даже и пред съдия. И вместо с обвинения да се сдобие Петьо Петров - Еврото, с обвинения се сдоби прокурор Сулев, който си е позволил да образува досъдебно производство и да привлече като обвиняем Петър Петров - Еврото. Вместо това по искане на прокурор Петров СГП му е предоставила всички веществени доказателства и това е единственият човек, имал достъп до тях.

Въпросът сега е как изтича името на защитен свидетел? Дали е от прокурора от СГП, който единствен е имал достъп и който после освети този защитен свидетел и каза, че му вдига защитата? Може би това е едно от обясненията, защото свидетелите сега си променят показанията – защото виждат, че има нова сила в прокуратурата, която ще употреби цялата си мощ спрямо тях, ако те не си сменят показанията. Защото именно в това разследване изтичат имената на висши прокурори, хора, посещавали "Осемте джуджета", говори се за давани пари, споменават се имената на ръководители – бивши и настоящи на прокуратурата. Включително на Борислава Сарафов, който преди година в един запис каза, че всичко е наред, просто тече прегрупиране. Виждам, че има преторианска гвардия в прокуратурата, която застава като жив щит пред всичко, което може да стигне до кабинета на главния прокурор. Ако всички показания, които досега са съвпадали и внезапно пак всичките се обърнат, единствената хипотеза е, че някой ги е обърнал. Няма как всички да се събудят за една нощ с еднакъв катарзис и да променят показанията си.

Тук стигаме до ролята на съдия Галя Георгиева, която се изправя и само дето не ѝ ръкопляскат от Прокурорския съвет за това, че тя казва, че всяка неправителствена организация, която си позволява да прави собствено разследване, заставала над прокуратурата, нямала това право и застрашавала националната сигурност и се държи като чуждестранен агент. Ами това е фразеологията на Путин в Русия. Аз очаквам някой "смел" прокурор скоро да поиска да се направи списък на чуждестранните агенти в България и да започне да ни разследва, защото искаме да знаем дали прокуратурата е част от правораздаването в България, или е част от правообслужването в политически или в частен интерес.

Съдия Георгиева очевидно е останала някъде във фразеологията на късните 80 години на миналия век. По-учудващо е, че ѝ импонират в Прокурорския съвет, но това са всъщност същите хора, които избраха безпрепятствено Гешев, браниха го на две искания за освобождаването му, а накрая скоропостижно го освободиха, говорейки за някакви "мишки", и за 24 часа избраха г-н Сарафов на негово място. Така че зависимостите са такива, че те няма да приключат с осветяването на това кой е ходил в "SS" клуба или кой е записан в "Осемте джуджета", а до тези, които са поръчали и записите, и картите в клуба, и това за кого е работил Мартин Божанов и чии интереси е обслужвал Петър Петров - Еврото."

Политическият чадър и поканата на прокурор Зартова в "семейството"

"В това "Семейство" онбашията може да е бил Пепи Еврото, но главата не е бил той. Главата на "семейството" е този, който го е създавал. Използвал е удобни лица, защото, ако е истина, че това са два кръга, единият около "Осемте джуджета", другият около "SS" клуба, говорим за две семейства, които са влезли в сблъсък, но главата на семейството е този, който разполага с властта в семейството. Този, който играе консилиери и събира пари или документи, той е висш обслужващ персонал. Главата на "семейството" е този, който държи властта. Ние знаем къде са върховете на съдебната власт в България, както и на политическата власт. На политическата власт върховете са в тези, които в момента преговарят за споразумение, дори и в тези, които не преговарят, но според мен са писали част от текстовете в споразумението. Спомням си какво каза преди време почетният председател на ДПС Ахмет Доган – че в България командва този, който държи медиите и съдебната власт, и каза – ние, ДПС, отдавна работим по този въпрос. И то се вижда, че ДПС много е работило по този въпрос, защото и тримата последни главни прокурори са избрани изключително и само благодарение на подкрепата на ДПС.

А върхът в прокуратурата е само един, като Монблан, защото прокуратурата е йерархична казармена структура, каквото се каже отгоре, се изпълнява веднага и безпрекословно под страх от страшни последици. Според мен даже прокурор Зартова още не ги е видяла докрай, според мен срещу нея ще има и досъдебно производство – това, което се случи с колегата ѝ. Който не слуша тия, дето са му началници, почват да го разследват. Така че, когато си си осигурил главния прокурор, ти си си осигурил държавата. Защото всичко, което правиш, ще остане ненаказано, защото, ако няма прокурор, няма съд, няма присъда. Няма прокурор, който да действа срещу волята на главния прокурор. Така че, докато червените тоги се командват от една голяма червена мантия, наречена главен прокурор, в България ефективно наказателно правосъдие няма да има, каквито и закони да се пишат. Това е най-големият дефект на конституционните промени, че бях предпазливо ограничени, а не решително, само до представителни функции правомощията на главния прокурор."

Защо няма гражданска енергия, която да защити заплашваните магистрати

"Съдия Георгиева твърди, че НС се превръщал в "мегдан, който можел да се превърне в "Майдан", представете си какви политически препратки прави, и си мисля, че г-жа Митрофанова с удоволствие би я изслушала. Къде е енергията? След 2013-а какъв беше резултатът, освен че Пеевски си подаде оставката като шеф на ДАНС, но в момента той командва цялата държава. Видяха ли хората реален резултат от протеста – не. Падна ли правителството на Орешарски тогава заради протеста – не. Падна, след като година по-късно гръмна "Банката" (КТБ). ДПС свали самó Орешарски. Падна ли правителството на Борисов 2020 заради протеста – не. Подаде ли оставка Гешев 2020 заради протеста – не. Кой свали Гешев – същите, които го избраха. Ето ви отново ДПС и ГЕРБ. След като хората не видяха никаква реална промяна, те сега не вярват, че има кой да я направи."

Какви конституционни промени би трябвало да има и защо липсват – чуйте в звуковия файл.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници