Политолози: С бърз старт президентската "Трети март" може да обърка сметките при предсрочни избори

Политолози: С бърз старт президентската "Трети март" може да обърка сметките при предсрочни избори

Снимка: Мария Филева/БНР

A A+ A++ A

При предсрочни парламентарни избори ще има възпроизвеждане и правителството отново ще е евроатлантическо. Но има вероятност и президентският проект Трети март да влезе в НС и да обърка сметките.

Този сценарии коментираха политолозите Петър Чолаков и Любомир Стефанов в интервю пред БНР.

"Гледайки електорално картината, при нови предсрочни парламентарни избори за 50-и парламент ще има възпроизвеждане на това, което е сега, ако не се появи нова политическа сила. Дотогава месеците може да се окажат достатъчни за "Трети март", това че са 3 месеца, са достатъчни за бърз старт на политическия проект, който вече е пуснат на вода. "Трети март" спокойно може да реализират проценти и да объркат сметките на всички", прогнозира Петър Чолаков.

Той коментира електорална картина, според "Алфа рисърч, ако изборите бяха края на февруари началото на март т. г. - 24 % ГЕРБ, 19 % За ДБПП.

"От гледна точка на чисто политическата ситуация в момента едно такова правителството остава и има голяма доза вероятност пак такова правителство. И оттук нататък остава външнополитическият фактор, който се оказва решаващ за тези формации да влязат и заедно да управляват с ДПС, е много валиден – войната в Украйна", каза Чолаков.

Той обясни, че "Възраждане отбелязват ръст - към 13%, БСП и ДПС са с по 10%, ИТН е са малко над 5%".

"Но казвам, че тези сметки могат да се объркат от нови играчи, зависи кога е хоризонтът за нови предсрочни парламентарни избори. За мен като избирател най-добрият вариант е да има евроатлантическо правителство България", допълни Чолаков.

Позицията му споделя и неговият колега Любомир Стефанов: "Тези социологически изследвания не регистрират потенциал за нова партия. Ако се случи, би могла, само в един, единствен сценарии да обърка сметките и то е, ако се появи в къс период преди потенциални избори. Защото, ако трябва да се разказва обстоятелствено, тя няма да може да се напълни със съдържание. Това е феномен, който наблюдаваме доста често. Единствено къс старт преди изборите позволява някакво натрупване на буквално някакъв неориентиран електорат, който просто се премества, защото има нещо различно, без да е наясно какво е това различно – емоционално гласуване."

Стефанов обясни този феномен с "функционалната грамотност за съжаление и култура на българските граждани са на критично ниски нива".

"Като се сложи и историческата ни неграмотност, става драматична картина. Но в момента България няма нужда от нови избори. На път сме да завършим логическата рамка на 35 години преход , да затворим онова, което си бяхме пожелали без да си го представим как ще го извървим този път. 35 години вървим да станем пълноправни членове на ЕС - Шенген и еврозона и само по този начин ще докажем, че сме интегрирани", обясни Любомир Стефанов.

"Големият въпрос е, как може да се прехвърли политическа легитимност и електорална тежест. 39% имат доверие в президента, 38% нямат. Как ще се прехвърли това доверие, да се кредитира един политически проект? Отговорът е, че много трудно се случва на практика. Разговарях с хора близки до президентството. Основният проблем е с лицата, какъв ще бъде етикетът и как ще бъде брандиран проектът. Патриотична ниша, гледайки образа на президента, по-скоро да, тогава обаче как ще се спогодят с формации като "Възраждане". Данните от изследванията не са оценили електоралните нагласи спрямо този проект", коментира Чолаков.

И допълни: "Когато вече има яснота, тогава знаем, че има лица като Стефка Костадинова, Петър Витанов. Но как ще се брандира – ляволиберален или нещо по-скоро агресивно в патриотарската ниша, да се заиграва със симпатиите към Русия".

Според Стефанов "донякъде публичната заявка и реалността се припокриват".

"ДПС търси електорално разширяване, за да излезе от техническата нища, в която се самолегитимирало и конституирало като господар и владетел. От друга страна съм съгласен с Чолаков, че Пеевски преживява ренесанс и е на първа линия в НС, и крепи не само правителството, но прокара и конституционните промени. Пеевски е усмихнат, активен и ходи на работа, което означава, че има втори план на действие. За тази реанимация на ДПС със сигурност е той отговорен", коментира Любомир Стефанов.

#Петър Чолаков #Любомир Стефанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници