Политолози: Президентът използва всички възможности, за да играе ролята на опозиция

Политолози: Президентът използва всички възможности, за да играе ролята на опозиция

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Опозицията не е действителен опонент на управлението и затова президентът влиза в ролята на опозиция, каза пред БНР проф. Антоний Тодоров, преподавател в Нов български университет.

"Румен Радев използва всички възможности, за да може да играе тази роля. Разбира се, той няма онези правомощия и политически ресурси като една опозиция. Знаем конституционно къде е мястото му", уточни той и припомни, че лидерите на "Продължаваме промяната" са започнали политическата си изява като служебни министри в кабинет, съставен от президента Радев.

"Може би има нещо, което се е случило и не знаем докрай".

Според политолога доц. Петър Чолаков президентът влиза в ролята на опозиция не за да се заяжда, а защото има очаквания в обществото към това управление:

"ПП дойде през 2023 г. като един полуфабрикат, защото дойде на крилата на ГЕРБ и на ДПС. Вместо сглобка, аз наричам това правителство "деляновата ръкавичка". ... Доверието в парламента е около 8%, одобрението на правителство е много ниско. Президентът е напълно в правото си да изразява критични бележки".

Проф. Тодоров подчерта, че от правителство, което е на базата на голям компромис, за да има редовно управление, а не служебни кабинети, "бихме могли да очакваме само едно прилично управление на текущите дела, без да има радикални реформи":

"Има неща в промените в Конституцията, които бяха направени набързо и под натиска на обстоятелствата. Имаше желание да бъдат твърде дълбоки, но не станаха. ... Промените бяха направени на основата на днешната ситуация, но понеже са конституционни промени - трябва да се гледа по-напред".

Фигурата на Румен Радев беше използвана от управляващите за сплотяване на редиците, коментира доц. Чолаков и добави:

"Това работеше до един момент. С наближаването на местния вот вече президента остана някъде встрани и участниците в управлението започнаха да се нападат взаимно".

По думите му президентът има основание да критикува конституционните промени, защото част от тях изглеждат като нонсенс.

В предаването "Неделя 150" двамата политически анализатори коментираха и влизането на България в Шенген, като уточниха, че риск е това, че няма договорена дата за влизане в Шенгенското пространство и по суша.

"Рискът е твърде дълго да останем само по въздух и море в Шенген", смята проф. Антоний Тодоров.

Доц. Чолаков изказа мнение, че постигнатото споразумение не е било обяснено добре от премиера Николай Денков:

"В немски медии се говори, че изглежда има допълнителни условия, поставени от Австрия. Има си крушката опашка. ... Все пак това влизане по въздух и море е постижение, но за бизнеса най-важно е да се случи и по сухопътните граници".
"С посланието си Ахмед Доган иска да покаже, че Делян Пеевски не е толкова силен в ДПС, колкото му се иска на самия Пеевски", смята Петър Чолаков и добави:

"Доган напомня на Пеевски да внимава да не се надскочи".

Според него това е пореден финт на Доган и може да има трето решение, докато дойде датата за избор на председател на ДПС.

Проф. Тодоров изказа предположение, че Доган е искал през последните месеци да провери доколко Пеевски е приемлив за електората на ДПС:

"Има предразсъдък, че избирателите на ДПС са склонни да преглътнат всичко и да гласуват под строй, но това от 20 години насам не е вярно. Последното изявление на Доган показва, че той е разбрал, че не може да мине всичко и трябва да има някакъв вид компромис, за да може да бъде преглътната тази особена ролята на Делян Пеевски в ДПС, която никой не очакваше преди няколко години".


#Антоний Тодоров #Петър Чолаков # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници