БСП отказа да участва в процедурата по издигане на нов член на КС

БСП отказа да участва в процедурата по издигане на нов член на КС
Според Корнезов депутатите са въвлечени в противоконституционна дейност, добавяйки че процедурните правила са същите, както и първите и те са една от основните причини, които забъркаха скандала с Марковска. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от БСП няма да участват в процедурата по издигане и изслушване на кандидатури за нов член на Конституционния съд (КС), каза народният представител от БСП Любен Корнезов.

Комисията по правни въпроси в НС предлага да се открие нова процедура за избор на съдия в КС от квотата на парламента, заяви в четвъртък от парламентарната трибуна председателят на комисията Искра Фидосова, предаде  БГНЕС.

С решение на комисията се предлага и проект за решение за приемане на процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание през 2012 г. от 22 ноември до 30 ноември, посочи Фидосова.

Според Корнезов депутатите са въвлечени в една противоконституционна дейност и левите депутати отказват да участват в този фарс, добавяйки че процедурните правила де факто са същите, както и първите - те са една от основните причини, които забъркаха скандала с Венета Марковска.

При тях няма публичност, прозрачност и демократичност, а безпринципна политическа търговия и далавера, отсече червеният депутат.

„Те са само една политическа маска, която води до маскарад. Президентът Плевнелиев изпълни чужда поръчка, надскачайки правомощията си - той няма право на вето, той можеше само да мълчи по време на полагането на клетва на контитуционните съдии“, смятат от БСП.

„А прокуратурата маша ли е в ръцете на премиера Бойко Борисов? Защо прокуратурата си мълча досега и реагира по този противоконституционен начин с предаване на сигнала за Марковска“, запита Корнезов.

„А как така конституционните съдии се измъкнаха тихомълком от залата след полагане на клетва на новоизбраните конституционни съдии“, попита още той.

По неговите думи от ГЕРБ са забъркали тази каша и това корозира държавността.

„БСП и другите национално отговорни сили приеха тази Конституция и ще я защитаваме докрай“, посочи Корнезов.

Той призовава народните представители, ако искат да запазят своята чест и достойнство, да не гласуват тези правила или да гласуват против тях.

#Конституционен съд #КС #БСП #Любен Корнезов #Венета Марковска #конституционни съдии #избор #Парламент #Искра Фидосова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници