Денков: Има съществен напредък при преговорите ни с ГЕРБ-СДС

Денков: Има съществен напредък при преговорите ни с ГЕРБ-СДС

МС

A A+ A++ A

Действително преди девет месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети, но според нас това си струваше, защото сега, след девет месеца, след приети два бюджета, след промени в Конституцията, след развиване на инвестиционните проекти, които бяха "заседнали" години наред, след отпушване на основните проблеми, свързани с енергийния преход, всъщност можем да кажем, че си струваше това усилие. Това каза министър-председателят в оставка Николай Денков, който, заедно с лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България", дойде за консултациите на "Дондуков" 2.

Преди това държавният глава Румен Радев проведе консултации за връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство с ГЕРБ-СДС.

По отношение на преговорите с ГЕРБ-СДС Денков отчете, че отношенията са сложни, но, по думите му, никой не очаквал, че ще бъдат леки. Именно затова намираме за правилен акта, че имаме сложени два документа на масата на преговорите, защото дали ще продължим и как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък, добави Денков. Премиерът в оставка отчете, че има съществен напредък във водените преговори с ГЕРБ-СДС и добави, че трябва да продължат с това усилие.

"Това, което е много важно и имаше разбиране от другата страна - че тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят. Затова първата част на тези преговори е как ние подхождаме към продължаването на тези реформи", добави Денков.
Предстои обсъждане на възможен персонален състав на Министерски съвет, каза още той и добави, че докато не приключи този процес, няма как да се обсъждат детайлите. Напредък има, каза Денков.

Изцяло във вашите правомощия е вие да решите как ще действате, отговори Денков в отговор на въпрос, поставен от президента, дали им е необходимо още време. Не е наша работа да се опитваме да се месим, добави той.

Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има стабилно правителство, което да продължи с реформите и европейския път, който ни събра заедно, заяви още Николай Денков.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници