WSJ: Пентагонът е готов да достави на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

WSJ: Пентагонът е готов да достави на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

lockheedmartin.com

A A+ A++ A

Министерството на отбраната на САЩ е готово да изпрати в Украйна тактически балистични ракети ATACMS с голям обсег. Това съобщи The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на американски служители, пише агенция "Фокус".

Както посочиха събеседниците на изданието, украинската страна многократно е искала от САЩ да доставят ракети ATACMS с обсег от около 290 км за атаки срещу Крим. Но представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отхвърлиха тази идея, настоявайки, че самите американски въоръжени сили се нуждаят от тях. Сега, както отбелязват източници на WSJ, Пентагонът е готов да предостави такива ракети, тъй като Съединените щати могат да използват нови високоточни ракети (Precision Strike Missile, PrSM) за собствените си нужди. В същото време служители добавиха, че все още не е известно дали американският лидер ще одобри доставката на ракети с голям обсег.

На свой ред The ​​Washington Post, позовавайки се на източници, съобщи, че новият пакет от американска помощ за Киев за 300 милиона долара включва касетъчни боеприпаси за ATACMS със среден обсег, които могат да достигнат приблизително 160 км. Събеседниците на изданието отказаха да пояснят дали в този пакет има ракети, способни да поразяват цели на по-големи разстояния.

По-рано вестник Politico, позовавайки се на източници в американската администрация, съобщи, че Вашингтон възнамерява да обяви във вторник прехвърлянето на тактическите ракети ATACMS на Киев. В същото време тя отбеляза, че тези ракети могат да бъдат доставени тайно, както беше случаят миналото лято с остаряла версия на тактическите ракети APAM с по-малък обсег.

Във вторник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон ще предостави на Украйна нов пакет военна помощ от 300 милиона долара, който ще включва артилерийски снаряди и управляеми ракети. Той обаче добави, че в момента американската администрация няма съобщения относно възможността за доставка на тактически балистични ракети ATACMS на Украйна.


#ракети ATACMS #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници