Премиерът Груевски: Македония иска да извърви пътя към ЕС с Гърция и България

Премиерът Груевски: Македония иска да извърви пътя към ЕС с Гърция и България
За по-добри отношения с Гърция и България по пътя към членството на Македония в ЕС се обяви премиерът Никола Груевски. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

За по-добри отношения с Гърция и България по пътя към членството на Македония в ЕС се обяви премиерът Никола Груевски.

Очаквам Гърция, която е най-старият член на Европейския съюз в нашия регион и приятел на политиката на разширяване, да се съгласи Македония да започне преговори за членство през декември, за да се реализира европейската интеграция на всички балкански страни, заяви Никола Груевски, цитиран от БГНЕС.

Премиерът на Македония участва в регионална конференция, посветена на осъществяването на реформите за влизане в ЕС до 2020 г.

„Нашето желание е да извървим заедно с Гърция пътя за членството в ЕС“, добави той.

Никола Груевски подчерта, че Македония настоява за по-интензивни преговори с Гърция под егидата на ООН за разрешаване на спора за името „според международното право и демократични принципи“.

„Никой повече от Македония не желае да се отстрани последната пречка, която стои на пътя към осъществяването на нашите европейски и евроатлантически цели“, изтъкна македонският премиер.

Според него историята е показала, че блокадите и отсъствието на компромис никога няма да доведат до решаването на двустранните въпроси.

Спирайки се на регионалното сътрудничество, Никола Груевски заяви, че Македония ще продължи политиката на добри отношения с всички съседи. В тази връзка той спомена сътрудничеството с България, което е от особена важност за Македония.

„Едновременно с това обаче трябва да оставим историята на историците. Декларацията от 1999 г. е добра рамка за по-нататъшното развитие на двустранните отношения. Имаме и богата рамка от двустранни договори, които трябва да ни послужат за интензифициране на сътрудничеството по конкретни проекти от взаимен интерес“, добави Никола Груевски.

#Никола Груевски #премиер на Македония #България #Гърция #Македония #ЕС #членство в ЕС #ООН #спор за името

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници