Заради ракетен обстрел: Евакуират жители на Сумска област в Украйна

Заради ракетен обстрел: Евакуират жители на Сумска област в Украйна

УНИАН

A A+ A++ A

Властите в Украйна обявиха, че са предприели евакуация на жители на Сумска област в Северната част на страната, близо до границата с Русия. Причината е все по-интензивен ракетен обстрел в района. Там през последните пет дни са загинали трима души, а 13 са били ранени. Днес е вторият ден от президентските избори в Русия, които се очаква да утвърдят Владимир Путин за още 6 години на власт.

Военната администрация на Сумска област съобщи в Telegram, че през последните три дни са евакуирани над 180 жители от района на пограничната община Великописарска. По данни на администрацията досега са евакуирани общо над 4500 души от 22 села в Сумска област. Властите в Суми отдавна публикуват ежедневни съобщения за руски обстрели, но нападенията са се ожесточили.

По-рано беше съобщено, че 20 души са загинали, а 73-ма са били ранени в Одеса при руски ракетен удар вчера следобед. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия ще получи "справедлив отговор" от украинските сили за днешния "подъл", както той го нарече, удар по град Одеса, атакуван от руски безпилотни самолети или ракети почти всеки ден този месец. При атаката са били повредени гражданска инфраструктура, както и газопроводи и електропроводи в града.

Междувременно Украйна призова бедните страни да предотвратят отиването на техни граждани в руската армия. Десетки хиляди наемници от Африка и Азия се бият за Русия в Украйна. Москва използва чуждестранните наемници основно при щурмуването на украински позиции.

В Русия гласуването ще продължи до неделя вечерта, като последните изборни секции ще затворят в Калининград на Балтийско море в 20 ч. местно време. Първите прогнозни резултати се очакват веднага след това, докато по-надеждни резултати няма да са налични до късно вечерта или рано сутринта в понеделник. Вчера руските власти предупредиха, че вандалските действия срещу изборни урни ще се наказват с до пет години затвор. Най-малко 9 души бяха арестувани в различни части на страната за подпалване на избирателни секции или заливане на урните с боя.

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници