Габриел върна мандата изпълнен, ПП-ДБ: Министрите не са съгласувани с нас (ОБЗОР)

Габриел върна мандата изпълнен, ПП-ДБ: Министрите не са съгласувани с нас (ОБЗОР)

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна реализиран мандата на държавния глава Румен Радев в президентството, по-късно от "Продължаваме промяната-Демократична България" ПП-ДБ излязоха с остра реакция и свалиха доверието си от нея, а кандидати за министри от формацията си направиха отвод.

Габриел представи пред президента Радев предложение за състав на Министерски съвет и обясни, че осъзнава колко голяма е отговорността пред нея и необходимостта България да има правителство.

Ето и пълния списък на предложените министри: Мария Габриел - министър-председател; Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси; Асен Василев - министър на финансите; Калин Стоянов - министър на вътрешните работи; Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството; Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика; Христо Гаджев - министър на отбраната; Атанас Славов - министър на правосъдието; Галин Цоков - министър на образованието; Катя Панева - министър на здравеопазването; Кръстю Кръстев - министър на културата; Ивелина Василева - министър на околната среда и водите; Димитър Илиев - министър на спорта; Зарица Динкова - министър на туризма; Валентин Мундров - министър на електронното управление; Жечо Станков - министър на енергетика; Росен Желязков - министър на иновациите; Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията; Георги Гвоздейков - министър на транспорта; Кирил Вътев - министър на земеделието

"Изправям се пред вас, смятайки, че за последните 9 месеца доказах, че мога да отстоявам интересите на България. Че не работя лично за себе си, нито за партията, която представлявам", каза тя. Час по-късно от президентството съобщиха, че Радев е подписал указа, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере Габриел за премиер.

Два часа след връщането на мандата ПП-ДБ дадоха брифинг, на който призоваха Радев да оттегли указа си за гласуване на кабинет.

По време на брифинга от ПП-ДБ категорично заявиха, че този състав не е съгласуван с тях, обобщава Дарик.

"Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета, включително и аз", коментира акад. Николай Денков.

Ген. Атанас Атанасов се обърна към Радев и заяви: "Половината от хората, които са посочени от вас като кандидати за министри не са давали съгласие. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви - оттеглете указа си. Колегите зад мен, които са предложени за министри заявяват, че те не са давали съгласие за това", каза Атанасов.

"Връщането на проучвателен мандат с имена на кандидати за министри е тежко нарушение на Конституцията", заяви Атанас Славов. Той показа и декларацията за отказ от включване от проектосъстава на МС.

Андрей Цеков заяви категорично, че никога по никакъв повод не е търсено съгласието му да бъде включен в предложения от Мария Габриел състав на МС. "Считам, че поставянето на моето име в такъв списък е акт, който е не само недостоен, а и аморален, поради което съм депозирал заявление, в което категорично изразявам несъгласието си да бъда включен в състава на МС с мандата на ГЕРБ-СДС", каза Цеков.

Катя Панева, номинирана за министър на здравеопазването, също заяви, че не е разговаряла с Габриел. "Аз също оттеглям своята номинация за министър на здравеопазването", каза тя.

Кирил Петков заяви, че е имал базово доверие на Мария Габриел, но днес то е било безвъзвратно загубено. "Тя се подаде на натиск на Борисов и предполагам и на натиска на Пеевски", каза той.


#мандат #ротация #сглобка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници