Над 60 са жертвите, 115 - ранените при терористичната атака в Подмосковието

Над 60 са жертвите, 115 - ранените при терористичната атака в Подмосковието

Стоп кадър/МК

A A+ A++ A

Повече от 60 са вече жертвите на терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити хол" в Красногорск край Москва на 22 март, около 20:00 часа вечерта, преди началото на концерт на група "Пикник". Хората са били застреляни от упор или задушени от дима при пожара. Нападателите са петима въоръжени мъже, облечени в камуфлажни дрехи, открили безразборна стрелба, а впоследствие запалили концертната зала с коктейли "Молотов".

"За съжаление, броят на загиналите може да се увеличи", съобщи Следственият комитет на Русия, информира ТАСС. Настанени в болници са 115 от ранените, сред тях има пет деца, а 48 души са в особено тежко състояние. Публикувани са списъци с над 148 пострадали.

Терористите още се издирват. Те са успели да избягат с бяло "Рено", информира "Известия". По-рано Телеграм каналът Readovka съобщи, че полицията издирва бяло "Рено Логан" с тверски регистрационен номер, във връзка с терористичния акт, а впоследствие беше съобщено, че се издирва и втори автомобил - отново "Рено", но сиво на цвят.

След потушаването на пожара, причинен от коктейли "Молотов", хвърлени от терористите, са били открити допълнително още 12 тела на загинали. Предполага се, че тези хора са се скрили в тоалетните на сградата, но са се задушили от дима, съобщава "Телеграм" каналът Readovka.

Оцеляла жена при атаката свидетелства, че нападателите се опитали да залостят вратите на концертната зала след палежа, за да не могат да се спасят хората, но не успели. Пострадалата, която е в болница, разказа пред "Известия", че е оцеляла, като се е престорила на мъртва.

"Паднах на пода и се направих на умряла. Момичето до мен го убиха", каза жената. Тя изчакала нападателите да си тръгнат и изпълзяла от залата. Терористите застрелвали хората от упор.

"Качвахме се на втория етаж. Чу се някакъв пукот, хората побягнаха към залата. а след това започнаха да стрелят момчета с маски, директно в тълпата от хора. Видях светлини - никога в живота си не съм гледала пакова нещо", разказва очевидката Светлана пред "Известия".

Депутат от Думата също е бил на концерта и е успял да се спаси. Айдар Метшин разказва: "Това беше шок. Такова състояние, когато не владееш ситуацията, не разбираш нищо, как да се движиш, кое е правилното действие, което да предприемеш. Не знаехме дали няма да ни пресрещнат със стрелба на изхода, или не, какво ще се случи", разказва руският депутат. По думите му, той е успял да оцелее, защото се е намирал на втория ред на партера.

Любителски видеа свидетелстват как група хора във фоайето на залата успяват да счупят стъкло и да избягат навън, докато чуват изстрелите наблизо.

Друг очевидец пък твърди, че нападателите са били поне 20 и са влезли през главния вход, предава Readovka. Към момента официалните съобщения са за петима терористи, извършили нападението. Един от хората в концертната зала, който е бил със съпругата си, разказва, че при първите изстрели още никой от охраната не е дошъл да ги уведоми какво се случва и да ги изведе навън.

Следователи, криминалисти и експерти на СК на РФ, съвместно с оперативните подразделения на вътрешното министерство и Федералната служба за безопасност, извършват следствени действия на местопроизшествието.

"Прави се оглед на телата, изземват се веществени доказателства, в това число боеприпаси, назначени са експертизи, както на ДНК, така и балистични и дактилоскопични", добавят от Следствения комитет. Следователите изземват и преглеждат записи от камерите за видеонаблюдение. При претърсване на района около залата не са били открити взривни устройства от силите на Националната гвардия. За потушаването на пожара вертолети изсипаха над 160 тона вода, пожарникари сваляха хора от покрива, който изгоря напълно, съобщават руските медии.


"Ислямска държава" пое отговорност за нападението, а САЩ съобщиха, че разполагат с разузнавателна информация, която потвърждава твърдението на терористичната групировка, че стои зад терористичния акт, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител.

Служителят заяви, че САЩ са предупредили Русия в през последните седмици за възможността за нападение, съобщи БТА.

"Предупредихме руснаците по подходящ начин", каза служителят, говорил при условие на анонимност, без да предоставя никакви допълнителни подробности.

Това е най-мащабната терористична атака в Русия до момента след нападението в "Дубровка" преди 22 години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници