До обяд слънце, следобяд времето се разваля и застудява рязко

До обяд слънце, следобяд времето се разваля и застудява рязко

Pixabay

A A+ A++ A

В неделя преди обед ще е предимно слънчево, ще духа силен вятър от югозапад.

Бъдете внимателни за силни пориви на вятъра, особено по северните склонове на планините! Вятърът за кратко ще придобие фьонови характеристики.

Вземете си яке! Максималните температури ще са предимно между 18°C и 24°C, но до вечерта бързо ще се понижат и ще са под 10°C!

Следобед облачността от запад ще се увеличи и до вечерта през нашата страна ще премине студен атмосферен фронт, свързан със средиземноморски циклон.

Вятърът в Дунавската равнина отново ще се ориентира от северозапад, до временно силен, и с него ще прониква нова порция по-студен въздух. На много места отначало над западните райони, а до края на деня и над източните, ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни ще са процесите в понеделник, над Централна и Източна България, където се очаква и гръмотевична дейност. Гръмотевици не са изключени и над Западна България, но ще са на изолирани райони.

Над тези райони ще се образува и значителна валежна обстановка, а с понижението на температурите по високите западни полета и планински райони, дъждът ще се примесва със сняг.

Времето в София

През нощта срещу неделя ще бъде предимно ясно. Ще духа силен югозападен вятър. Бъдете внимателни за силни пориви на вятъра!

До обед ще преобладава слънчево време и температурите в столицата ще се повишат. Следобед от северозапад ще настъпи и промяна на времето. Облачността бързо ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд. Очакваме и гръмотевична дейност. Вятърът ще се ориентира от северозапад, до временно силен, и с него ще прониква студен въздух. През нощта срещу понеделник по високите квартали дори е възможно дъждът да премине за кратко в сняг.

Минималните температури ще са около 3°С, а максималните – около 16°С. След обяд те бързо ще се понижат!

Времето по планините

Планините няма да са подходящи за разходки и туризъм!

До обед времето по планините ще бъде предимно с разкъсана, висока облачност. Очакваме и силни южни пориви на вятъра. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Северозападна и Централна България, ще превали дъжд. Валежи от дъжд се очакват и над Рило-Родопския масив.

Късно вечерта валежите ще обхванат и източните райони. Със застудяването над планинските райони от Западна България, с надморска височина около 1200 метра, дъждът ще се примесва и със сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°C, на 2000 метра - около 2°C.

Времето по Черноморието

До обед ще е предимно слънчево и чудесно за разходки и туризъм!

Застудяването най-късно ще обхване Черноморието. През деня ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са от 12°-13° в северните райони. Доста по-високи по Южното Черноморие - до 18°-20°С. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Времето на Балканите

Синоптичната обстановка на Балканите в неделя и понеделник ще се усложнява. Причината е преминаващ средиземноморски циклон. Ще се образуват и средни по сила гръмотевични бури, като те ще породят и шквалови явления. Остава висок рискът и от градушки!

Очакваме силни пориви на вятъра над Дунавската равнина и Южна Румъния. Значителни валежи се очакват над целия полуостров. Почти без валежи ще е над Южна Гърция.

Прогноза : Имре Дузмат, Meteo Balkans

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници