ПП-ДБ ще върнат празна папка на президента за втория мандат

ПП-ДБ ще върнат празна папка на президента за втория мандат

БТА

A A+ A++ A

ПП-ДБ връща празна папката с втория мандат, съобщи NOVA.

"Ще отидем при президента с ръководството на парламентарната група и с Николай Денков, но ще върнем празна папката, защото нямаме подкрепа за създаване на правителство", посочи по-рано пред БНТ съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

"Вчера следобед ГЕРБ заявиха категорично, че не желаят да участват в преговори за втория мандат. Би било чудо да има някаква промяна, но не зависи от нас. Всички видяха, че ние направихме всичко възможно и се борихме до последно за това да има правителство. Защото много добре съзнаваме като политическа сила, че близо две трети от българските граждани не желаят предсрочни избори", допълни той.

Ген. Атанасов подчерта, че "отговорността за това, че отиваме на предсрочни парламентарни избори е категорично на ГЕРБ."

"Миналата година след тежки преговори ние направихме компромис и се съгласихме фактически да създадем коалиционно управление с политическата сила, която е наш антипод, с която ние се борихме преди това. И го направихме с оглед на националните интереси, в името на това България да има редовно управление, защото от тежката политическа криза от 3 години държавата ни беше забуксувала и във вътрешен, и във външен план и имаше нужда да се излезе от тази ситуация. Припомням, че декларацията, с която беше създадено правителството Денков, беше за 18 месеца управление, като се ротират само премиерът и вицепремиерът на деветия месец. В един момент започнаха претенции за властови позиции. В тази декларация е записано, че Денков трябваше да стане освен вицепремиер и министър на външните работи. Няма да влизам в подробности как бяха водени преговорите. Имаше два фокуса. Колегите от ГЕРБ отново ги интересуваше персоналния състав на правителството, искаха промени, искаха определени хора да заемат определени позиции. Ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението за продължаване на съвместното ни управление, защото за нас са важни реформите", заяви той.

Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че въпросът кой да бъде на поста на вътрешен министър е бил обсъждан в самото начало на преговорите.

"Проблемът за МВР беше сложен още в първия ден, когато седнахме на преговорите. Очерта се от другата страна нямат никакво желание за реформа в службите, особено при сложната международна обстановка. На 300 км от границите ни има война, има заплахи за българската национална сигурност, нашият сектор за сигурност е неефективен, казано меко", заяви Атанасов.

"Аз много мълчах в желанието си да имаме съвместно управление. Аз бях този , който най-много настоявах да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща - разработка от военното разузнаване срещу мен. Тази стара история, когато някой поиска реформи в службите да започнат да го разследват. Между другото от близо два месеца беше разтурена Комисията за контрол на службите, това не знам дали беше случайно. Към настоящия момент няма парламентарен контрол върху службите за сигурност", посочи още той.

Днес държавният глава Румен Радев трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Ако действително от ПП-ДБ върнат неизпълнен втория мандат, президентът трябва да връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията Радев трябва да направи това в седемдневен срок.

Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство в понеделник. В неделя министър-председателят в оставка акад. Николай Денков направи извънредно обръщение. Той се обърна към към ръководството на ГЕРБ-СДС с призив да гласуват правителство с премиер и външен министър Мария Габриел.

Във вторник народните представители приеха отказа на Габриел да бъде премиер, след като председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента. В същия ден ген. Атанас Атанасов заяви, че от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) все пак са готови за общ мандат с ГЕРБ-СДС. По-късно от ГЕРБ-СДС, обаче, отговориха, че няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. От ГЕРБ-СДС посочиха, че приемат за „неуместно" предложението на ПП–ДБ за реализация на втори мандат с участието им.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници