Чешмяна или бутилирана вода в заведенията?

Чешмяна или бутилирана вода в заведенията?

canva

A A+ A++ A

Комисията по околна среда Европейския парламент гласува Европейската регулация за опаковките, част от плана за действие за кръгова икономика. Един от акцентите в нея е насърчаването на практиката за сервиране безплатна или срещу ниска такса, питейна вода от чешмата, когато посещаваме заведение.

"Водата е основно човешко право, а не продукт. Въпреки това, в момента плащаме над 600 до 1000 пъти повече за бутилирана вода“, казва Симона Стилянова, създател на картата "Чешмите на България“, цитирана от businessnovinite.bg.

В момент от човешката история, когато глобалното затопляне надхвърли температурите се покачиха значително, а от 2015 г. ЕС се бори с всички възможни ресурси от да ги свали с поне 1,5 градуса по Целзий, в столичните ресторанти клиентите обикновено нямат опцията да получат вода от чешмата. Единствената вода е бутилирана минерална или изворна вода. Така е от години и всички толкова сме свикнали, че вече отдавна го приемаме за нормално.

Традиции в огромна част от страните в Европа са свързани с поднасянето на вода от чешмата с кафето. Кафето с вода е класика във Виена, в съседните Гърция, Турция, в останалата част от Балканите, Арабския свят, по Средиземноморието и дори в Западна Европа. У нас, въпреки доброто качество на питейната вода, което позволява консумацията ѝ директно от чешмата, това не е така.

От страна на ресторантьорите у нас, председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви пред Euronews, че не вижда как биха могли да бъдат компенсирани търговските обекти, ако промените влязат в сила. Опасенията на ресторантите в този случай са, че може да им клиенти, които злоупотребяват и трябва предварително да са посочени параметрите на това решение.

Друга опасност е как ресторантите ще докажат своята изрядност на качеството на водата, при положение, че особено в старите сгради, има тръби, които не са сменяни от години.

Друг акцент, върху който ресторантите трябва да помислят, е свързан с търговския им интерес. Ако сервират безплатна чешмяна вода на всяка маса, какво ще се случи с продажбите на бутилираната вода. Все пак в София има не един или два ресторанта, които ще ви посрещнат с кана вода на масата преди храната.

Най-малкото заради търговския интерес - продажбата на бутилирана вода се случва със сериозна надценка.

#вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници