Жена главен прокурор ще разчупи статуквото, смята кандидатката Тонева

Жена главен прокурор ще разчупи статуквото, смята кандидатката Тонева
Жените сме доказали и непоколебимост, и толерантност, и добри организационни качества, заяви Галина Тонева, която бе номинирана за главен прокурор в последния момент. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жена на поста главен прокурор ще разчупи статуквото, категорична е Галина Тонева, която в момента е зам. главен прокурор и е единствената жена кандидат за първи обвинител на България.

„Жените сме доказали и непоколебимост, и толерантност, и добри организационни качества“, заяви пред БНР Галина Тонева, която бе номинирана за главен прокурор в последния момент в четвъртък.

„Не мога да кажа, че съм имала колебания, но трябваше да се премислят всички възможности. Искахме да преценим какви идеи имаме и дали те биха могли да бъдат възприети от преобладаващата част на ВСС. Водещи са принципите и идеите“, подчерта Галина Тонева.

Тя посочи още, че при оценка на минали периоди винаги се намират слаби места в управлението, но за нея била важна поуката – какво е пропуснато и какво е направено по най-добрия начин.

Зам. главният прокурор беше категорична, е няма от какво да се притеснява нито в личния, нито в професионалния си живот.

Според нея, когато има повече кандидати, могат да се изложат повече виждания и колегите й от ВСС ще бъдат по-затруднени.

„Този, който успее, би имал пълна подкрепа от останалите. Бих искала да запазя за себе си 7-дневния срок, за да мога да изготвя концепцията си. Надявам се на активност при обсъждането. Смятам да не обсъждам идеите си, преди да ги структурирам по подходящ начин“, добави тя.

В четвъртък Галина Тонева призова по повод подкрепата, която получи първият кандидат - Сотир Цацаров, лично от премиера и вътрешния министър, политическата подкрепа да не бъде водеща при определянето на главен прокурор.

Освен това тя настоя да се променят новите правила за избор и да се гласува не по електронен път, а с бюлетина.

#Сотир Цацаров #Борислав Сарафов #ВСС #главен прокурор #зам. главен прокурор #Галина Тонева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници