Станишев: Приказките на Дянков за живота на българите са цинични

Станишев: Приказките на Дянков за живота на българите са цинични
Известно е, че г-н Борисов третира г-н Дянков като своето слънчице, както той се изразява, и самочувствието на Симеон Дянков също е доста известно, коментира Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приказките на финансовия министър Симеон Дянков колко добре живеят българите са цинични, заяви председателят на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна.

„Всички правителства от 1997 г. досега - и на Иван Костов, и на Симеон Сакскобургготски и нашето, укрепваха финансовата стабилност на страната“, каза лидерът в изявление от името на парламентарната група на Коалиция за България.

По думите му предишните правителства са намалявали държавния дълг, а след края на управлението си ГЕРБ щяла да завещае на българските граждани дълг от 6 млрд. лв.

„Цинични са приказките на Симеон Дянков колко сме добре и цинично е да обяснява, че при нашето правителство пенсиите били 6 пъти по-ниски от гръцките, а сега три пъти“, посочи Сергей Станишев.

„Известно е, че г-н Борисов третира г-н Дянков като своето слънчице, както той се изразява, и самочувствието на Симеон Дянков също е доста известно“, заяви Сергей Станишев.

Лидерът на левицата припомни класацията на вестник „Файненшъл Таймс“, който нареди 19-те най-добри министри на финансите на ЕС, където обаче не фигурира българският финансов министър.

„Къде обаче свършва истината и къде започват лъжите в твърденията на финансовия министър“, запита председателят на БСП.

Сергей Станишев изтъкна, че правителството на Тройната коалиция е увеличавало финансирането на публичния сектор всяка година, а през целия мандат плащанията са били удвоени.

„Настоящето правителство замрази средствата както за издръжка, така и за заплати. Замрази ги на нивото на последната година от предходното управление“, заяви Сергей Станишев.

Той посочи още, че оглявяваният от него кабинет е увеличил двойно фискалния резерв на България, и определи „спекулациите“ на Симеон Дянков като „крайно непристойни за един министър“.

„В момента се водят тежки преговори в Брюксел за бюджета в следващия програмен период на ЕС. Само Бойко Борисов е отишъл там без мандат от парламента, а се жалва, че нямал подкрепата на партиите“, коментира още Сергей Станишев.

„И Борисов предложи на премиерите от Европейския съюз да намалят заплатите и пенсиите, та да се изравним, само че не виждам никой желаещ да го направи. Това ли е вашата политика на доходите“, запита още червеният лидер.

#ЕС #Министър на финансите #Симеон Дянков #вестник „Файненшъл таймс“ #председател на БСП #Сергей Станишев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници