На изпроводяк: Вдигнаха заплатите на 53 000 чиновника средно с 283 лв. със задна дата

На изпроводяк: Вдигнаха заплатите на 53 000 чиновника средно с 283 лв. със задна дата

ФБ/МС

A A+ A++ A

Заплатите на 53 000 държавни служители ще бъдат вдигнати средно с по 283 лева, със задна дата от 1 януари, решиха министрите в оставка от кабинета "Денков".

За да се уверят, че договорените 268 милиона лева за администрацията няма да бъдат намалени, представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се събраха сутринта на протест под прозорците на властта.

По-късно министрите решиха увеличението за всеки държавен служител да е с между 12 и 18 на сто, което е от 200 до 300 лева.

Близо 1000 души все още работят на минимална заплата и за тях ръстът на работната заплата ще е с 21%.

„Дадоха ни 268 млн. лева за всички и ни оставиха ние да се бием помежду си - сектор със сектор, длъжност с длъжност. Оставиха ни сами да определяме кой е по-важен – работещият в борбата с градушките или работещите в Агенцията за социално подпомагане. Не трябва да е такъв подходът”, коментира Любослав Костов от КНСБ.

Според Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа” има много служители, които са на минималната заплата от 933 лева.

„Получихме 30% увеличение, но тези средства не са достатъчни, за да покрият нашето чувствително изоставане. Най-ниската заплата сега е 1350 лв. Не сме виждали такова увеличение от много време, но въпреки това тези средства не са достатъчни”, каза Рая Петрова от Националния статистически институт, предаде Нова телевизия.

#МС #чиновници #по-високи заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?