Социалната комисия в НС: Великденски добавки за най-бедните пенсионери трябва да има

Социалната комисия в НС: Великденски добавки за най-бедните пенсионери трябва да има

Pixabay

A A+ A++ A

Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене предложението за отпускане на великденски добавки за пенсионерите.

Депутати от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС вчера предложиха да се отпусне великденска добавка в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, колкото е и линията на бедност за тази година, предаде БТА.

Вносителите отбелязват в мотивите към законопроекта, че за целта са нужни 40 милиона лева. Според разчетите средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. В мотивите се казва още, че ще бъдат подпомогнати за Великден около 534 000 пенсионери.

Законопроектът беше приет с 13 гласа „за“ и пет „въздържал се“. Комисията отхвърли с шест гласа „за“, един „против“ и 11 „въздържал се“ законопроект на „Възраждане“ за отпускане на великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери, както и за осигуряване на средства и за коледни добавки в същия размер. От „Възраждане“ предложиха средствата да са за сметка на допълнителното задължително пенсионно осигуряване за периода от април до края на годината, а парите да се прехвърлят на сметката на ДОО.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници