7 задържани след акцията на ДАНС и КПКОНПИ в Агенция „Митници” (ОБЗОР)

7 задържани след акцията на ДАНС и КПКОНПИ в Агенция „Митници” (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Седем задържани за 24 часа след акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници”. Това съобщиха за NOVA източници от разследването. Сред тях са Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Припомняме, че по първоначална информация се разследва организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и пране на пари. Разследващите претърсваха домовете и кабинетите на директорката на Агенцията Петя Банкова и неин заместник. Банкова беше изведена за разпит.

Още сутринта разследващите са влезли да претърсват както дома, така и кабинета на директорката. Преди да бъде отведена за разпит, Банкова предположи, че зад спецоперацията стои председателят на ДАНС Пламен Тончев, с когото били във влошени отношения. Банкова е негов бивш служител.

„Преди няколко години Пламен Тончев по типичния за тях механизъм реши, че ще ми изпрати да работя в Благоевград. Това е основната им схема – когато някой им пречи, те го командироват. В резултат, на което, аз казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах официално ДАНС”, заяви шефката на Агенция" Митници".

Шефът на Агенцията Пламен Тончев, не беше открит за коментар. Според адвокатката на Банкова от кабинета ѝ били иззети записки за контрабандни канали. „Иззети са бележки за контрабандни канали, как тя да ги разбие. Както и служебният ѝ компютър”, посочи адвокатът на Петя Банкова Аделина Натина.

Претърсвания имало и в кабинета на заместника ѝ Людмил Маринов. Шефката на митниците отрече да познава бившия митничар Николай Николов – Паскал. Първоначалната информация беше, че разследването е свързано с него и през какви връзки е осъществявана контрабандата.

„Не познавам Паскал, не знам дори кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава”, допълни Банкова.

Банкова оглави митниците преди по-малко от два месеца, като част от намерението на финансовия министър в оставка Асен Василев да слее структурата с НАП.

„Силно се надявам тази акция да не е насочена към ефективната работа на Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция „Митници”, има рекордно заловени количества наркотици, в това число и 170 кг хероин. По сигнал от австрийското правителство бяха уволнени 20 митничари. Сменени бяха началниците на смени и на пунктове, където има контрабанда. Вече има митничари от САЩ на ГКПП „Капитан Андреево” и в Бургас, очакваме митничари и от Англия", каза финансовият министър в оставка.

Разследващи имаше на още няколко адреса в София, включително хотел в квартал "Лозенец". „Проверката беше насочена към гост на хотела, който беше настанен във вторник. Органите на реда разговаряха само с него, без да притесняват други гости на хотела. Автомобилът на въпросното лице беше обискиран на паркинга. Гостът е български гражданин от мъжки пол”, заяви управителят на хотела в София Калоян Николов.

Претърсвания имаше и на адреси в Хасково и Свиленград. По неофициална информация най-малко пет адреса са били обект на проверка от ДАНС и Антикорупционната комисия на територията на Хасково.

На територията на Свиленград е имало обиски на три локации. Всички те са свързани по някакъв начин с бивши служители на Агенция "Митници". През целия ден на два от адресите останаха екипи на Жандармерията, предаде НОВА.

#Агенция Митници #ДАНС #КПКОНПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници