Саркози става защитен свидетел за „аферата Бетанкур”

Саркози става защитен свидетел за „аферата Бетанкур”
Статутът на защитен свидетел означава, че освен ако разследването не приеме неочаквано обрат, той може да се смята за невинен и няма да бъде съден. Снимка: enjoyfrance.com
A A+ A++ A

След като разпитваха бившия президент Никола Саркози близо 12 часа в четвъртък, съдия-следователите в Бордо решиха, че няма доказателства за повдигане на обвинение срещу него и го направиха защитен свидетел по случая, известен като „аферата Бетанкур“.

Става дума за подозренията, че наследничката на козметичния гигант „Л’Ореал“ Лилиан Бетанкур е финансирала нелегално предизборната кампания на Саркози през 2007 г., припомня френският вестник „Фигаро“, цитиран от „Дневник“.

Разследващите органи се съмняваха, че бившият десен лидер може да се е възползвал от здравословното състояние на 90-годишната милиардерка, за да измъкне от нея милиони евро, с които да подпомогне президентската си кампания.

Другото предположение беше, че при срещите си със съпруга й – покойния десен политик и бивш министър Андре Бетанкур – Саркози може да е получавал от него пари в брой.

Както се говори, раздаването на пликове на политици е било честа практика в семейството, пише „Ле Монде“.

Разпитът на бившия държавен глава започна малко след 9:00 ч. сутринта в четвъртък и завърши минути преди 22:00 ч.

Той беше много внимателно подготвян и от двете страни, които го очакваха още от падането на имунитета на Саркози през месец юни.

Статутът на защитен свидетел означава, че освен ако разследването не приеме неочаквано обрат, той може да се смята за невинен и няма да бъде съден.

Експрезидентът многократно отричаше да е замесен в каквито и да било незаконни действия и през лятото сам изпрати на главния съдия-следовател по случая копие на дневника с ангажиментите си от първата половина на 2007 г.

Членове на домакинството на Бетанкур твърдяха, че именно през този период Саркози и богатата наследничка са се срещали тайно в дома й.

Полицията все пак претърси жилището и офисите на адвокатската му кантора, откъдето иззе и графиците от президентския му мандат.

По-рано бившият управител на състоянието на Бетанкур Патрис де Местр беше обвинен във връзка с неизяснени тегления от швейцарска сметка на наследничката.

Бяха установени и връзки между него и бившия ковчежник на партията на Саркози „Съюз за народно движение“ Ерик Вьорт, който беше обвинен в пасивна корупция и укриване на нелегално финансиране на политическа партия.

#Никола Саркози #Президент на Франция #Лилиан Бетанкур #Съюз за народно движение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници