Половината израелци против примирието с Газа

Половината израелци против примирието с Газа
75 процента от анкетираните не одобряват решението на правителството да приеме споразумението за примирие. Снимка: АП
A A+ A++ A

Близо половината израелци смятат, че правителството е трябвало да продължи военната офанзива срещу палестинските екстремисти в управляваната от „Хамас“ Ивица Газа.

Според огласено в петък допитване на независимия институт „Маагар Мохот“ 49 процента от запитаните са на мнение, че Израел е трябвало да продължи операцията срещу групите, обстрелващи страната с ракети, 31 на сто подкрепят правителственото решение за спиране на огъня, а 20 процента нямат мнение, предаде АП.

В сондажа са участвали 503-ма души, а допустимата грешка е 4.5 процентни пункта.

Същото допитване показва, че партия „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху и партньорът й за изборите на 22 януари догодина – „Израел Бейтену“, губят подкрепа, но и при това положение твърдолинейният блок остава в състояние да състави следващото правителство.

Анкета на израелския в. „Маарив“, осъществена след сключване на примирието, показва, че новосъздадената формация на Нетаняху и външния министър Авигдор Либерман – „Ликуд Бейтену“, би получила 37 места в 120-местния парламент.

Според допитване отпреди осемдневния конфликт в Газа местата, които би спечелила новата формация, биха били 43.

Проучване на общественото мнение в Израел, коментирано в петъчните израелски вестници, показва, че 75 процента от анкетираните не одобряват решението на правителството да приеме споразумението за примирие.

Документът бе подписан преди 2 дни и предвижда Израел да прекрати всички военни действия срещу Ивицата Газа по суша, въздух и вода, в това число навлизането на територията на анклава и целенасоченото ликвидиране на отделни лица.

От своя страна всички палестински групировки се задължават да прекратят враждебните действия срещу обекти на територията на Израел, в това число ракетните удари и нападенията през границата.

#Хамас #Газа #Израел #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Авигдор Либерман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници