Има ли основание за повдигане на обвинения срещу директора на Агенция "Митници"?

Има ли основание за повдигане на обвинения срещу директора на Агенция "Митници"?

стоп кадър БНТ

A A+ A++ A

След вчерашната акция на ДАНС и обиските по неотложност на работните места и в домовете на директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов, определените за наблюдаващи покурори в Софийска градска прокуратура се запознават с материалите по казуса.

В рамките на деня се очаква да стане ясно дали и какви обвинения ще бъдат повдигнати на седемте задържани в рамките на вчерашната акция на ДАНС.

По неофициална информация досъдебното производство, образувано вчера, е за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи. Задържани са седем души. Сред тях - директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, заместникът ѝ Людмил Маринов и баща и син от Хасково, за които има данни, че са се занимавали с контрабатна на цигари.

Тази сутрин в "Денят започва" адвокатът на Банкова Аделина Натина заяви, че шефът на Агенция "Митници" има данни, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори.

"Данните, които има г-жа Банкова, са, че тези пари е щяло да се използват за купуване на избори - от кого нямаме информация. Предвид вчерашната акция, едва ли г-жа Банкова ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата", подчерта адвокатът ѝ.

Премиерът в оставка Николай Денков също допуска, че добрите резултати от работата на Петя Банкова са част от мотивите за тази акция. Банкова е начело на митниците от 20-и февруари. Според премиера по това време е била свършена доста работа по каналите за трафик на наркотици и контрабанда.

"Откакто беше назначена новата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици. Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици.

От доста време се въртят слухове, може да се видят в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност да използва. Точно това би трябвало да е работата на службите – да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са, или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има „сляпо петно“ по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че е работа на антикорупционната комисия. Нека видим сега как двете служби – ДАНС и антикорупционната комисия, ще докажат, че вършат работа в полза на обществото", заяви Денков.

Премиерът в оставка каза още, че е поискал информация от ДАНС за акцията в Агенция "Митници", но не е получил такава с мотива, че разрешение за това трябва да даде Софийска градска прокуратура.

#ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници