Смъртоносна опасност: "Друсан чай" превзема тийнейджърите в Бургас

Смъртоносна опасност: "Друсан чай" превзема тийнейджърите в Бургас

Pixabay

A A+ A++ A

Мария вече 14 години се пита къде е сгрешила. Синът й започва да се дрогира като тийнейджър, днес е на 30.

“Всеки път обещаваше и аз вярвах. Нещата започнаха да се влошават от честата употреба. Започна да отключва психични заболявания. Тези вид паранои, които получават от употребата, агресивното поведение, разказва родителят Мария Куманова пред Нова тв.

Тя добавя, че синът й е бил принудително прибиран за лечение за 3 до 6 месеца. Казва, че институциите не помагат. Затова създава фондация в която да помага на родители като нея. Днес е категорична, че най-голямата заплаха са дизайнерските дроги.

В Бургас в момента на мода е „друсаният чай”.

„Чаят е билка, а върху билката се прави формула с ацетонов разтвор който се издухва така се оставя разтворът, който е направен, впръсква се върху самия чай, върху самата билка, естествено много неравномерно. Излиза евтино и се предлага на младите хора. Най често се пуши под формата на цигара”, заяви Роси Димова, председател към ОС по наркотичните вещества.

„Родители идват да търсят помощ, много е трудно, защото децата са непълнолетни. Няма лечение за непълнолетни”, добавя Мария Куманова.

По данни на МВР друсаният чай най-често се подготвя в ромските махали. Бургаската лаборатория притежава модерна апаратура, която установява и най-малките синтетични вещества в тютюна.

„Най-често констатираме, че изеттия друсан чай реагира на метамфетамин и амфетамин. Всъщност какво представлява „друсания чай”, това е една обикновена билка която дилърите третират с различни вещества и след като ги обработят ги пускат на пазара за лицата, които ги употребяват. Но искам да отбележа че самата употреба на друсан чай е много опасна за здравето на хората”, каза Иван Маринов, началник Отдел „Наркотици” към ОД на МВР Бургас.

Медиците потвъррждават и дори определят „друсания” чай като изключително опасен. Причинате е, че в него често има наличие на ацетон, тежки химични препарати, високо количество кетамин или фентанил, което може да доведе до шизофрения и дори до смърт.

„Токсичните субстанции за мозъка, давайки някакво краткотрайно усещане за лекота, бързо увреждат организма и нервната система, особено за децата. За подрастващите е много важно да знаят, че при тях органозмът работи на бързи обороти и са много чувствителни срещу такъв тип субстанции, а токсичните ефекти са още по-силно изразени”, уточни д-р. Борис Таблов.

По последни данни у нас смъртните случаи при тийнейджърите са не от свръхдоза, а от отключено психично състояние довело до самоубийство.

Според МВР най-употребявана сред учениците все още е марихуаната. Но с бързи обороти я настига „друсания чай”, като даднните сочат, че повечето потребители са момчета. В края на 2023-та година става ясно и това, че вече няма училище в градски условия без ученик употребил наркотик. Изключения правят само някои училища в малки населени места.


#наркотици #дрога #тийнейджъри #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници