Мит или факт: Тоалетната чиния е по-чиста от екрана на телефона ни

Мит или факт: Тоалетната чиния е по-чиста от екрана на телефона ни

canva

A A+ A++ A

Нашите смартфони са се превърнали в неразделна част от ежедневието, служейки като инструмент за комуникация, забавление и работа. Въпреки това, те също могат да бъдат развъдник на бактерии поради честата им употреба и докосване с ръце. От друга страна, тоалетните чинии обикновено се възприемат като нехигиенични и мръсни поради естеството си. В тази статия ще изследваме мита, че тоалетната чиния е по-чиста от екрана на телефона ни, като разгледаме фактите и дезинфекционните мерки, прилагани в съвременните обществени тоалетни.

Факти за чистотата на екраните на телефоните

Изследванията показват, че средният смартфон има 25 000 пъти повече бактерии от една тоалетна чиния. Това погрешно схващане вероятно възниква поради убеждението, че тоалетните чинии са изключително нехигиенични, докато телефоните често се използват и държат близо до лицата ни.

Екраните на телефоните са идеална среда за растеж на бактерии поради праховите частици, потта и маслата от пръстите ни, които могат да останат върху устройствата. Тези фактори създават благоприятна среда за бактериален растеж.

Проучване, проведено от Университета на Астън във Великобритания, установи, че повечето хора докосват телефоните си между 150 и 260 пъти на ден, което ги прави един от най-мръсните предмети, които докосваме редовно.

Бактериите, открити на телефоните ни, включват E. coli, стафилококи и дори някои резистентни на антибиотици щамове. Тези бактерии могат да причинят различни заболявания, включително стомашно-чревни проблеми и кожни инфекции.

Дезинфекция и хигиенни практики в обществените тоалетни

Съвременните обществени тоалетни се подлагат на строги протоколи за почистване и дезинфекция, за да се гарантира тяхната хигиена. Повечето обществени тоалетни се почистват и дезинфекцират няколко пъти на ден, като се обръща специално внимание на зоните, които са в пряк контакт с кожата, като седалката, капака на тоалетната чиния и бутона за пускане на водата.

Много обществени тоалетни използват антимикробни почистващи препарати, които са предназначени да убиват бактерии и вируси. Тези почистващи препарати могат значително да намалят броя на микроорганизмите върху повърхностите, правейки тоалетните чинии по-чисти от екраните на телефоните ни.

Някои обществени тоалетни по света дори използват системи за автоматично промиване, които изхвърлят използваната вода и предотвратяват натрупването на отпадъци, допълнително намалявайки риска от замърсяване.

Въпреки че може да изглежда изненадващо, истината е, че тоалетните чинии в обществените тоалетни всъщност са по-чисти от екраните на нашите телефони. Редовните и щателни процедури за почистване, съчетани с антимикробни почистващи препарати, помагат да се поддържа висока степен на хигиена в тези съоръжения. За да поддържате телефоните си чисти, от съществено значение е да ги почиствате редовно със специални кърпички или почистващи препарати, предназначени за електроника. Освен това избягвайте да използвате телефона си в ситуации, в които ръцете ви са мръсни или влажни, за да сведете до минимум прехвърлянето на бактерии към вашето устройство.

#бактерии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници