Ловеч отбелязва 45 години от полета на първия български космонавт

Ловеч отбелязва 45 години от полета на първия български космонавт

canva

A A+ A++ A

Днес в Ловеч тържествено ще се отбележи 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В церемонията ще участват представителна част от Гарнизон Ловеч и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, както и оркестърът на Военновъздушните сили на България. Специален въздушен поздрав ще отправят от 12-а авиационна база – Долна Митрополия.

В центъра на града ще бъдат открити фотоизложба, посветена на годишнината, както и експозиция на ракетомодели, организирана от „Моделклуб“ – Ловеч. Ще има и празничен ритуал.

Поздрав ще поднесат и танцьорите от фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. След това в кино „Космос“ ще бъдат наградени победителите в обявения от Община Ловеч конкурс за есе „Към звездите“. Проф. Йорданка Семкова ще говори за космическите изследвания в България и за научните програми на българските космонавти, ще бъде показан и филмът „Георги Иванов - моят път към звездите“.

В Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ по-рано през деня ще бъде открита мобилна изложба, посветена на Държавната самолетна фабрика в Ловеч, ловешките летци, българската авиация и личностите с принос за създаване на фабриката.

Вечерта ще завърши с аудиовизуалния спектакъл „Ловеч – звезден град“.

Георги Иванов излита в орбита на 10 април 1979 г. На борда на изстреляния космически кораб „Союз 33“ той е с руския космонавт Николай Руковишников. По план корабът трябва да остане в Космоса седем денонощия, но проблем с един от двигателите осуетява скачването му с орбиталната станция „Салют 6“ и принуждава екипажа аварийно да се завърне на Земята, след като прави 31 пълни обиколки около нея.

Двамата прекарват в Космоса едно денонощие, 23 часа и една минута.

#астронавт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници