Съдът няма да върне на ЦИК флашките от оспорвания вот в София

Съдът няма да върне на ЦИК флашките от оспорвания вот в София
A A+ A++ A

Административният съд в София отказва да върне на Централната избирателна комисия флашпаметта от машините за гласуване от местния вот през октомври миналата година в София. Това стана ясно по време на днешното заседание на ЦИК. Причината е делото за изборите в столицата по жалба на Ваня Григорова, която на балотажа за кметското място остана втора.

Процесът продължава на 26 април. До тази дата експертите трябва да предоставят данни за още няколко флашки, които до момента не са намерени. Съдът назначи експертиза на всички протоколи на секционните избирателни комисии (СИК). Те трябва бъдат съпоставени с паметите на машините и да бъде направено сравнение в колко от тях има числови разлики между записано и преброено.

По време на днешното заседание заместник-председателят на ЦИК Росица Матева заяви, че флашпамети са необходими за предстоящите избори на 9 юни. В противен случай ЦИК няма да може спокойно да организира изборите и може да се наложи да купува допълнително такива.

Днес от ЦИК решиха да изпратят ново писмо до съда, в което да напомнят за промените в Изборния кодекс, че от 2022 г. изборните резултати не се извличат от флашките и отново настояват за тяхното връщане.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите